Alláhu akbar, výbuchy, streľba a teror v centre Budapešti. Na všetko dozeral Viktor Orbán

    0
    Cvičenie maďarských protiteroristických jednotiek (Autor: ReproFoto: YouTube/RUPTLY)

    Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána sa k otázke masovej migrácie do Európy stavia od počiatku odmietavo. Rovnaký názor prejavili aj maďarskí voliči, ktorí sa zúčastnili na nedávnom referende a v ňom odmietli kvóty na prerozdeľovanie migrantov, navrhované Bruselom. Teraz prišla podľa Orbána chvíľa, keď je potrebné pripraviť sa na prípadný teror v Maďarsku.

    Protiteroristické cvičenie maďarských bezpečnostných zložiek bolo pripravené podľa scenára, ktorý mal simulovať útok teroristov na dopravnú sieť v Budapešti. V metre maďarskej metropoly zazneli pri tréningu antiteroristických jednotiek aj výkriky Alláhu akbar, ktoré sprevádzali viacero útokov spáchaných islamskými radikálmi v Európe.

    Nechýbala streľba, výbuchy ani odstraňovanie nastražených náloží. Všetkému sa prizeral premiér Orbán, ktorý čelí medzinárodnej kritike najmä z Bruselu za to, že ostro vystupuje proti migrantom prichádzajúcim do európskych krajín z Blízkeho východu a Afriky. Test však nebol určený len pre samotných členov protiteroristických jednotiek. Zaťažkávaciu skúšku mala aj technika. Diaľkovo riadený robot odpálil fingovanú nálož priamo na stanici metra.

    Silné Maďarsko

    Orbán po cvičení novinárom objasnil, o čo mu presne ide. „Ak mladí Maďari robia ťažkú prácu protiteroristických jednotiek, za ktorú sme im vďační, nemali by mať iné vybavenie, zabezpečenie, zásobovanie a odmeňovanie, ako majú ich americkí, nemeckí alebo rakúski kolegovia,“ zdôvodnil cvičenie Orbán. (Text pokračuje pod videom.)

    Nejde teda len o pripravenosť ľudí zodpovedných za bezpečnosť, ale aj o kvalitu ich vybavenia, ktoré používajú pri boji s akýmikoľvek, aj teroristickými, hrozbami. „Dnes je Maďarsko dostatočne silná krajina, aby poskytla rovnaké bezpečnostné vybavenie a rovnakú pozornosť vojakom, policajtom a protiteroristickým jednotkám ako ktorákoľvek krajina západnej Európy,“ skonštatoval maďarský premiér.   

    Orbán pripomenul útok z 24. septembra, keď na Teréz Körút v Budapešti vybuchla nálož, ktorá zranila dvoch ľudí a poškodila okolité budovy. Páchateľa stále hľadajú a motivácia tohto činu je doposiaľ neznáma. Faktom zostáva, že Maďari zatiaľ nie sú svedkami takého nárastu kriminality spojeného s migrantmi ako národy v západnej Európe.

    - Reklama -