Guterres oficiálne navrhnutý za generálneho tajomníka OSN. Vyhral najlepší kandidát, hlásia veľvyslanci

    0
    Vlajka OSN (Autor: SITA)

    Oficiálnu nomináciu musí ešte potvrdiť hlasovaním Valné zhromaždenie OSN. Na odporučení Guterresa sa 15-členná Bezpečnostná rada OSN dohodla v stredu po šiestich kolách tajných hlasovaní.

    “Bezpečnostná rada… odporúča Valnému zhromaždeniu, aby vymenovalo Antónia Guterresa za generálneho tajomníka OSN na funkčné obdobie od 1. januára 2017 do 31. decembra 2021,” uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý v súčasnosti Bezpečnostnej rade OSN predsedá.

     “António Guterres v týchto pretekoch vyhral, pretože bol najlepším kandidátom,” zdôraznil predtým britský veľvyslanec pri OSN, Matthew Rycroft.

    Munov koniec

    Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, sa skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Medzi pôvodne 12 uchádzačmi o tento post bol aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

    Končiaci generálny tajomník OSN dnes vyzdvihol voľbu Guterresa ako “vynikajúci výber”. “Poznám pána Guterresa veľmi dobre a považujem ho za vynikajúci výber,” vyjadril sa v Ríme po rokovaní s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

    Jeho nástupca je podľa neho “schopný pracovať 24 hodín denne”, má “rozsiahlu znalosť svetových záležitostí”, “hlboký súcit” a “živý intelekt”. 

    Klimatická dohoda ako priorita

    Za hlavnú prioritu svojho 10-ročného pôsobenia vo funkcii Pan označil zmenu klímy a parížsku klimatickú dohodu, ktorá by mala v najbližšom čase vstúpiť do platnosti.

    Gutteres podľa neho bude musieť riešiť posilnenie mierových operácií, dosiahnutie udržateľného rozvoja, rešpektovanie ľudských práv a zmiernenie ľudského utrpenia.

    Ako v poradí deviaty generálny tajomník OSN bude mať Gutteres podľa Pana osobitnú zodpovednosť za to, aby zapojil do svetového diania ženy a dievčatá a podporoval ich v tejto integrácii.

    - Reklama -