Nadrogovali nás, tvrdia americkí diplomati. Neviete chľastať, odkazujú Rusi

    0
    Vladimír Putin a John Kerry (Autor: SITA)

    Dvaja americkí diplomati, muž a žena, sa v novembri v Petrohrade ako súčasť delegácie USA zúčastnili zasadnutia OSN, ktoré bolo venované boju s korupciou. Diplomati sa vo večerných hodinách zabávali v hotelovom bare, kde im mal niekto neznámy do nápojov nasypať drogy. Jedna z obetí mala byť údajne aj hospitalizovaná. Podľa Radio Free Europe/Radio Liberty anonymný zdroj vyhlásil, že americká strana z nadrogovania diplomatov potichu obvinila práve Rusov.

    Obete mali potom, ako zistili, že ich nadrogovali, z Ruska odísť a lekársku pomoc vyhľadali na „západnej klinike“. Jeden z údajne nadrogovaných diplomatov sa podrobil aj krvným testom, počas testovania však v nemocnici údajne nastal náhly výpadok elektriny a personál nebol schopný testy zrealizovať. Malo však ísť o v Petrohrade pomerne rozšírenú, takzvanú znásilňovaciu drogu.

    Nevedia piť

    Obvinenia Rusov nahnevali a Západu odkázali, že diplomati jednoducho nezvládli ruský alkohol. „Sme pobúrení,“ cituje CNN ruského námestníka ministra zahraničia Sergeja Rybakova, podľa ktorého ide z americkej strany o pomstu za neúspešné rokovania o situácii v Sýrii. Rybakov tiež dodal, že podľa jeho informácií žiadni americkí občania v inkriminovaný deň v Petrohrade lekársku pomoc nevyhľadali.

    „Ak im aj niečo bolo, sú si na vine sami. Chľastali v hotelovom bare,“ dodal námestník. Rybakov tiež vyhlásil, že americká ambasáda odmietla ruským vyšetrovateľom podať podrobnejšie informácie o prípade a dokonca im neposkytla ani mená údajných obetí.

    USA odmietli informácie o nadrogovaných diplomatoch komentovať, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Elizabeth Trudeaová však uviedla: „Aj naďalej nás trápi spôsob, akým ruská strana počas posledných dvoch rokov zaobchádza s našimi diplomatickými a konzulárnymi zamestnancami.“

    Vyhrážky rodine a exkrementy v byte

    Trudeaová tiež dodala, že ministerstvo zahraničia sa o svojich zamestnancov, ktorým v Moskve znepríjemnňujú život, poriadne obáva. „Konkrétne ide najmä o to, akým spôsobom ruské bezpečnostné zložky či dopravná polícia dozerajú a aj obťažujú našich zamestnancov v Moskve,“ uviedla hovorkyňa, podľa ktorej takéto spôsoby USA považuje za neprijateľné.

    Rybakov zas na oplátku vyhlásil, že Rusko zaznamenalo „jasný nárast“ počtu amerických pokusov o regrutovanie ruských diplomatov. Podľa Rybakova americká strana na regrutovanie používala aj „hrozby namierené proti blahu ich rodinných príslušníkov“. Prípad bol tak podľa všetkého vyhrotením diplomatických treníc medzi svetovými veľmocami.

    Na obťažovanie a znepríjemňovanie života ruskými kolegami sa už viackrát mali sťažovať aj konkrétni americkí diplomati, ktorí v Moskve pôsobia. Hovorca ambasády napríklad vyhlásil, že niekoľkí diplomati vo svojich moskovských bytoch našli otvorené vodovodné kohútiky a pred dvomi rokmi si podobným spôsobom našli na podlahe v bytoch ľudské exkrementy. Podľa Trudeaovej však ide najmä o psychické obťažovanie.  

    - Reklama -