Najmä ticho, tichučko. O moslimoch len v dobrom! S takýmito odporúčaniami prišla Rada Európy

    0
    Mekka (Autor: TASR)

    Za uplynulých sedem rokov vzrástol počet nenávistných komentárov a článkov v britských médiách a na internetových portáloch alarmujúcim spôsobom. Pred týmto vývojom varuje správa Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI). Táto inštitúcia, ktorá patrí pod Radu Európy, je zložená z medzinárodného tímu expertov a monitoruje problémy s rasizmom, xenofóbiou, antisemitizmom a všeobecne všetky nenávistné prejavy voči iným rasám, náboženstvám či etnickým skupinám v rámci Európy.

    Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) konštatuje, že vláda Veľkej Británie by mala robiť viac, aby tamojším médiám a internetovým portálom zabránila v šírení nenávistných informácií a komentárov spojených s moslimskou komunitou.

    Sú to vraj práve správy spojené s útokmi, znásilneniami a najrôznejšími negatívnymi informáciami, ktoré vytvárajú v spoločnosti napätie a šíria odpor voči migrantom s moslimským pozadím. Táto nenávisť sa potom týka aj moslimov, ktorí v Británii žijú, pracujú a vychovávajú svoje deti už niekoľko generácií.

    Šíria nenávisť médiá?

    Nárast negatívnych článkov a komentárov smerovaných na moslimov zaznamenala ECRI už v roku 2013, keď sa vo Veľkej Británii začala podľa tejto komisie rozrastať rasová nenávisť. Správa sa pritom zaoberá obdobím od začiatku roku 2009 až do marca tohto roka. „Nie je náhoda, že rasistické násilie je vo Veľkej Británii na vzostupe v čase, keď pozorujeme príklady intolerancie a nenávistných výrokov v denníkoch, na internetových portáloch, ale aj u samotných politikov,“ obvinil médiá Christian Ahlund, predseda Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI).

    Strážcovia xenofóbie a rasizmu z ECRI však neprichádzajú len s kritikou, ale aj s odporúčaniami, ako zastaviť šírenie nenávistných výrokov proti moslimom, ktorých je v uplynulých troch rokoch stále viac. Správa inštitúcie podriadenej Rade Európy uvádza 23 odporúčaní pre vládu britskej premiérky Theresy Mayovej.

    Mlčať je zlato

    Medzi odporúčaniami od expertov z ECRI je okrem iných aj výzva na zmeny v trestnom práve. Britská vláda by mala vraj viac dozerať aj na oznamovanie zločinov a dodržiavanie rovnoprávnosti pred zákonom. Najvážnejším odporúčaním sú však požadované zmeny v oblasti slobody tlače a médií.

    Za nárastom nenávisti voči moslimom v ostrovnej monarchii je podľa Ahlunda aj referendum o vystúpení Británie z EÚ, v ktorom sa voliči vyslovili za brexit. „Zdá sa, že referendum o brexite viedlo k ďalšej eskalácii protiimigračných nálad, a preto je ešte dôležitejšie, aby britské úrady prijali kroky z našej správy ako prioritu,“ tvrdí šéf Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI).

    Novinári, ktorí pracujú pre britské médiá a internetové portály, by mali podľa ECRI absolvovať „prísnejší tréning“ pod dohľadom vlády. Komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) vo vyše osemdesiatstránkovom dokumente uvádza, že „moslimovia sú stále viac stredobodom záujmu médií, čo je výsledkom teroristických útokov IS“.

    K tomu, že sa moslimovia dostávajú do pozornosti verejnosti v negatívnom svetle v súvislosti s terorom po celom svete, prispievajú podľa ECRI práve novinári. „Podnecovanie predsudkov voči moslimom ukazuje nebezpečnú ignoranciu nielen vzhľadom na dôstojnosť väčšiny moslimov vo Veľkej Británii, ale aj vzhľadom na ich bezpečnosť,“ uvádza sa v správe odborníkov z ECRI.

    Britská odpoveď

    Ochrancom korektnosti z Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) zrejme nestačí, že na šírenie nenávisti v britských médiách dozerá samostatná inštitúcia. Independent Press Standards Organisation (IPSO) vznikla v roku 2014, ale ECRI napriek tomu odporúča, aby britská vláda vytvorila „nezávislý orgán na reguláciu tlače a médií“ presne podľa jej odporúčaní.

    „Vláda je zaviazaná slobodou tlače a nezasahuje do toho, čo médiá robia alebo publikujú, pokiaľ dodržiavajú zákony,“ uviedla britská vláda v oficiálnej odpovedi pre ECRI. Experti z Komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) navštívili Britániu naposledy v novembri 2015 kvôli zbieraniu dôkazov o údajných štvavých článkoch a komentároch proti moslimom.

    „Komisia (ECRI) zaznamenala, že Veľká Británia smeruje k politickej intolerancii najmä vo vzťahu k imigrácii. Nenávistné komentáre sú pretrvávajúci problém internetových médií a nenávisť na internete smerujúca proti moslimom vzrástla najviac od roku 2013,“ uvádza správa ECRI.

    - Reklama -