Privatizovali Dankovci viac, než sa vedelo? Objavili sa nové informácie

    0
    Predseda SNS Andrej Danko (Autor: Archív)

    Zvláštne praktiky, na ktoré vo finále doplatili poctiví zamestnanci, ako aj fungujúce podniky. Rodičia súčasného predsedu národnej rady Andreja Danka majú, ako je známe, podnikateľskú minulosť, pričom rozhodne neprevádzkovali len nejaký stánok na trhovisku.

    Naopak, firma Danker sa dostala pred necelými dvoma dekádami cez privatizáciu k štátnym podnikom. Oba ich podniky však skončili najhorším možným spôsobom – krachom.

    Výhodný biznis

    Ako uvádza vo svojom dnešnom vydaní denník SME, za štátne podniky pritom Dankovci neponúkli ani najvyššiu cenu, ani najlepší projekt. Najprv získal Danker podnik Lesostav Revúca, o dva roky neskôr aj košický Montostroj.

    Verejnú súťaž na kúpu stavebného podniku vyhlásil štát v októbri 1997, pričom odhadovaná účtovná hodnota bola 100 miliónov korún. Spomedzi piatich prihlásených záujemcov ponúkla spoločnosť Danker len 25 miliónov, iná spoločnosť bola ochotná ponúknuť sumu 90 miliónov.

    „Po niekoľkomesačnom posudzovaní napokon výbor Fondu národného majetku rozhodol v prospech Dankovcov. Odôvodnil to tým, že ich projekt vyhovoval kritériám najlepšie,“ uvádza sa v spomínanom článku SME.

    Podnik skrachoval

    Podobný postup prebehol aj rok predtým. Danker vtedy za Lesostav, ktorého hodnota bola 60 miliónov, ponúkol len 10 miliónov. Aj tak sa však majiteľom Lesostavu stala práve firma okolo Dankovcov.

    „Majetok Lesostavu rodina rozpredala a firma išla napokon v roku 2000 do krachu. V predstavenstve vtedy sedel aj súčasný šéf SNS Andrej Danko,“ pripomína SME. 

    Predaje a neskoršie krachy

    Krachom sa skončil aj neslávny osud Montostroja, to však už Danker firmu predal inému vlastníkovi, a napokon rovnaký osud postretol aj samotnú spoločnosť Danker.

    „Danker sa v roku 2004 premenovala na Profitube a ako nový spoločník a konateľ do nej vstúpil Jaroslav Wieger, ktorý bol v riadiacom orgáne finančnej skupiny Istrokapitál,“ dodáva SME. Mimochodom, aj Profitube skončila tak, ako všetky spomínané subjekty. V roku 2009 firma skrachovala a väčšina zamestnancov bola prepustená. 

    - Reklama -