Dánsko ustúpilo utečencom v jednej zásadnej veci. Ide o neplnoleté dievčatá

    0
    Manželstvo dieťaťa a staršieho muža je realitou aj v Libanone (Autor: Repro/Youtube (KAFA Lebanon))

    O problematike maloletých neviest v Dánsku informovali ParlamentnéListy.sk už tento rok vo februári, keď dánska vláda prvýkrát avizovala snahu všetko vyriešiť. Dánske úrady pritom manželské páry, v ktorých bol jeden z partnerov neplnoletý, dlho tolerovali. A to aj napriek tomu, že tým fakticky porušovali dánske zákony, ktoré umožňujú uzavrieť manželstvo iba osobám starším ako osemnásť rokov. Za udelenie výnimky sa vyjadrovali v podstate len moslimskí imámi, ktorým dala teraz vláda za pravdu.

    Vláda výslovne neuviedla, že by vychádzala z ich odporúčaní, ale „šalamúnsky“ sa odvolala na medzinárodné dohody. Dánska imigračná služba (DIS) bude teraz zlučovať manželské páry, ktoré boli nútené žiť od februára oddelene. „Došli sme k záveru, že v niektorých prípadoch nebolo rozdelenie manželského páru v súlade s medzinárodnými záväzkami. Týmto dvojiciam preto teraz ponúkneme spoločné ubytovanie,“ uviedla DIS v reakcii na parlamentné vyšetrovanie.

    Dánski experti konkrétne vysvetľovali, že zaistením samostatných obytných priestorov pre jedného z partnerov manželského páru by došlo k porušeniu ustanovení Dohovoru OSN o právach dieťaťa a Európskeho dohovoru o ľudských právach (konkrétne ôsmeho článku), ktoré zaručujú „právo na súkromný a rodinný život“. Rozhodnutie vlády najviac privítali ľavicoví poslanci. „Je absolútne škandalózne, že tí ľudia nemohli žiť taký dlhý čas spoločne,“ uviedla členka dánskych zelených Josephine Focková.

    Ako internetový server The Local pripomína, začiatkom tohto roka ministerstvo pre integráciu oznámilo, že úrady evidujú dvadsaťsedem utečeneckých manželských párov, v ktorých je jeden z partnerov neplnoletý. Podľa informácií denníka Metroxpress sa v dánskych utečeneckých zariadeniach dokonca zdržiavajú aj dve štrnásťročné manželky. Jedna z nich je vydatá za 28-ročného muža a ďalšia je tehotná s mužom, ktorý je o desať rokov starší ako ona.

    Dánska ministerka pre integráciu Inger Støjbergová, ktorá dávala od začiatku prednosť rozdeleniu týchto manželských párov, sa k zmene vládnej politiky doposiaľ nevyjadrila. Predstavitelia Dánskej ľudovej strany a konzervatívcov však denníku Metroxpress povedali, že by Dánsko malo uvedené medzinárodné dohovory buď riešiť prostredníctvom medzinárodného tribunálu, alebo od nich bezodkladne odstúpiť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -