Vyvarujte sa cesty do Ruska, varuje Ukrajincov ministerstvo zahraničia. A toto je dôvod

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Vo svojom vyhlásení ministerstvo poukázalo na “momentálne obmedzené možnosti ukrajinskej strany pri zabezpečovaní náležitej bezpečnosti” občanov Ukrajiny “na území Ruskej federácie”. Vyzvalo preto Ukrajincov, aby sa zdržali ciest do Ruska i prechodu cez jeho územie. 

    RIA Novosti citovala ukrajinské ministerstvo, podľa ktorého v Rusku stúpol počet neodôvodnených prípadov zadržania ukrajinských občanov. Posledným medializovaným je prípad z pondelka, keď ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že zadržala spravodajcu tlačovej agentúry Ukrinform Romana Suščenka, ktorý je údajne dôstojníkom hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany a v Rusku mal za úlohu zhromažďovať informácie o ruských ozbrojených silách.

    Ruská tajná služba FSB prípad vyšetruje ako podozrenie zo špionáže. Moskovský súd dnes schválil návrh, na základe ktorého bude Suščenko vo vyšetrovacej väzbe do 30. novembra.

    Tlačová služba hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany ešte v pondelok v Kyjeve vydala vyhlásenie, v ktorom odmietla tvrdenia Ruska. “My túto informáciu nepotvrdzujeme. Považujeme ju za ďalšie falošné obvinenie,” píše sa vo vyhlásení. 

    Agentúra Ukrinform informovala, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom od roku 2010 pôsobí ako jej spravodajca v Paríži. Podľa Ukrinformu bol Suščenko minulý týždeň v Moskve na súkromnej návšteve. Jeho zadržanie v Moskve považuje vedenie agentúry za “naplánovanú provokáciu”. RIA Novosti citovala dnešné vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, že proti médiám z Ukrajiny či iných štátov sa v Rusku “nevedie a ani nemôže viesť nijaká kampaň”.

    - Reklama -