Silné Rusko, ale bez… Putin vystúpil so zásadným prejavom

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Následne si poslanci vypočuli prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý Dumu vyzval budovať “silné Rusko, ale bez veľmocenských príznakov”. Dodal, že je to najdôležitejšia podmienka pre zachovanie nezávislosti a existencie Ruska. 

    Vyjadril tiež presvedčenie, že všetky rozhodnutia novej Dumy musia byť založené na “občianskej svornosti”. Duma sa preto podľa neho musí stať stálou platformou pre široký spoločenský a politický dialóg. Putin vyslovil aj nádej, že poslanci Štátnej dumy budú viesť aktívny dialóg s politickými stranami, ktorým sa vo voľbách 18. septembra nepodarilo preklenúť päťpercentnú bariéru pre vstup do parlamentu. 

    Predvolebnú kampaň označil za čestnú a výsledky volieb sú podľa neho prejavom vôle ruskej spoločnosti. “V nespochybniteľnej legitimite parlamentu vidím záruku sily a autority zákonodarnej moci,” zdôraznil Putin. 

    Ruský prezident dúfa, že voľbami zmenené zloženie Štátnej dumy povedie k posilneniu spätnej väzby s voličmi, občianskou spoločnosťou a regiónmi a zvýši aj kvalitu legislatívneho procesu. 

    Putin súčasne poslancov požiadal, aby sústredili svoje úsilie na riešenie najpálčivejších problémov v ekonomike a sociálnej sfére, kde vláda stanovila prioritu jednotlivých projektov. Požiadal zákonodarcov, aby týmto projektom čo najrýchlejšie dali právny rámec a počas prác nad návrhom zákona o federálnom rozpočte zabezpečili ich financovanie v plnom objeme. 

    V dnešnom programe rokovania je aj vytvorenie jednotlivých výborov, harmonogram práce, voľba predsedu a podpredsedov.  RIA Novosti pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin navrhol do funkcie predsedu Viačeslava Volodina. Túto kandidatúru podporili strany Jednotné Rusko (JR) i Spravodlivé Rusko (SR). Podporiť ju chce tiež Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR). KPRF však deklarovala, že ako alternatívu chce ponúknuť svojho kandidáta – Dmitrija Novikova. 

    Voľby 450 poslancov Štátnej dumy sa konali 18. septembra, a to zmiešaným systémom: prvá polovica sa volila v jednomandátových volebných obvodoch, druhá polovica z kandidátskych listín politických strán. Podľa konečných výsledkov volieb, schválených ústrednou volebnou komisiou, získalo JR 343 mandátov, KPRF 42 kresiel, LDPR bude zastupovať 39 poslancov a SR má v Dume 23 zástupcov.  

    Na základe výsledkov volieb v jednomandátových volebných obvodoch sa do parlamentu dostal aj jeden zástupca strany Občianska platforma, jeden predstaviteľ strany Vlasť a jeden poslanec, ktorý kandidoval ako nezávislý.

    - Reklama -