Starý Le Pen spôsobil taký šok, aký nikto nečakal. Marine asi spadla sánka

    0
    Jean-Marie Le Pen (Autor: SITA)

    Vzťahy medzi súčasnou vodkyňou Národného frontu a jej otcom sú dlhodobo na bode mrazu. Le Penová sa zasadila o to, aby bol jej otec pre svoje antisemitské postoje vylúčený zo strany. Jean-Marie Le Pen sa však s „rozsudkom“ svojich bývalých kolegov nehodlal zmieriť a obrátil sa na súd. Ten mu dal už dvakrát za pravdu, a tak súdny spor ďalej pokračuje. Ale tento rok v auguste sa výkonný výbor strany opäť uzniesol na jeho vylúčení.

    Jean-Marie Le Pen svoju dcéru vytrvalo kritizuje a vyčíta jej, že je príliš umiernená a stranu vedie do stredu politického spektra. Ale jeho pozitívne komentáre o Sarkozym a zmienka o tom, že by ho mohol sám voliť, sú aj napriek tomu veľmi prekvapivé. Ako však konštatujú francúzski politológovia, Sarkozy navrhuje v oblasti migrácie radikálne riešenie, ktoré bolo ešte donedávna skôr doménou Marine Le Penovej. Bývalý prezident okrem iného volá po okamžitom zastavení migrácie či uzavretí hraníc.

    Na to, aby sa mohol uchádzať o prezidentský úrad, však musí v novembrových primárkach poraziť bývalého premiéra Alaina Juppého. Tomu sa zatiaľ podľa prieskumov verejnej mienky darí lepšie ako Sarkozymu a konkrétne podľa septembrových výsledkov by získal v strane o šesť percent väčšiu podporu než Sarkozy. Bez šance nie je ani Marine Le Penová, ktorej podpora sa pohybuje v celoštátnom meradle medzi 20 – 30 %. Ako však prieskumy naznačujú, v druhom kole by proti Sarkozymu či Juppému neuspela.

    „Sarkozy sa čím ďalej, tým viac pohybuje v teritóriu, ktoré kedysi patrilo Marine Le Penovej. Na druhej strane on sám už nepôsobí ako stredový politiky a prejavuje sa viac nacionalisticky a populisticky. Nie som to ja, kto má názory viac ako Sarkozy. Naopak, on sa veľmi priblížil mojim postojom,“ uviedol Jean-Marie Le Pen, ktorého práve Sarkozy v roku 2007 v boji o prezidentský úrad porazil a stal sa na nasledujúcich päť rokov prezidentom, kým ho v roku 2012 nevystriedal socialista Hollande.

    Le Pen svoju dcéru Marine v poslednom čase obviňoval z toho, že sa úplne zriekla ideí Národného frontu, a označil ju dokonca za „samovraha“. Ako uvádza internetový sever The Local, na predvolebných plagátoch Marine Le Penovej určených na prezidentské voľby v máji 2017 nie je žiadna zmienka o Národnom fronte a dokonca tam nefiguruje ani meno „Le Pen“. Vodkyňa Národného frontu sa tak snaží dištancovať od extrémistických prvkov v strane a stať sa voliteľnejšou pre širšie masy voličov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -