VIDEO Rozplakala sa, keď to videla. Ďalšie informácie ku kriku a piskotu na Angelu Merkelovú

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Priaznivci protimigračného hnutia PEGIDA na Merkelovú a Gaucka pokrikovali, že sú zradcovia. V prípade kancelárky navyše požadovali, aby odstúpila zo svojej funkcie. Magazín Spiegel, denník Zeit aj ďalšie vplyvné médiá v krajine považujú tento spôsob kritiky v taký slávnostný deň za neadekvátny. Spiegel tklivo poznamenáva, že rozhorčení demonštranti rozplakali manželku saského ministra hospodárstva Martina Duliga (SPD).

    Spiegel uvádza, že kancelárka Merkelová aj napriek hlasnému piskotu vyzvala na vzájomný rešpekt a dialóg. „Budem sa usilovať o dosiahnutie dialógu všetkými svojimi silami. Viem, že mnohí iní sa pokúšajú o to isté, a chcela by som im za to všetko poďakovať,“ cituje Spiegel s neskrývaným obdivom odhodlanie kancelárky a dodáva, že Merkelovú, prezidenta Gaucka a ďalších hostí urážali celý ten čas priaznivci „xenofóbneho“ hnutia PEGIDA.

    Komentátor denníka Zeit Tilman Steffen označuje oslavy zjednotenia Nemecka rovno za „frašku“ a demonštrantov za „nepoučiteľných“. Na jednej strane uznáva, že aj z jeho pohľadu „primitívne“ názory by mali dostať priestor. „Avšak štát by mal rozhodnúť, kam až môžu hlásatelia týchto názorov zájsť. V Drážďanoch sa to v pondelok opäť vyvíjalo zlým smerom. V takej napätej atmosfére sa nikto nemohol cítiť dobre,“ píše Steffen.

    Podľa denníka Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) ukázali oslavy zjednotenia, že Nemecko je znovu rozdelené. „Opäť bol medzi nami vztýčený múr, ktorý bude ťažké prekonať. V deň výročia zjednotenia musí polícia chrániť politických predstaviteľov pred obyvateľmi mesta, ktoré hostí oslavy. To rozhodne nie je pekný obrázok,“ uvádza HNA. Rádio MDR Sachsen sa zase pýta, či sú ešte Nemci spoločný národ. „Medzi západom a východom krajiny sa vynorili nové bariéry.“

    O rozdelenom národe nepochybuje ani server Badische Neues Nachrichten. „Radosť nad zjednotením krajiny kalia nepríjemné udalosti pri oslavách v Drážďanoch. Ukazuje sa, že Nemecko je hlboko rozdelené a jeho jednota krehká,“ napísal server. Kolínsky Express potom konštatuje, že skutočnosť, že Nemci žili 40 rokov v odlišných politických systémoch, sa teraz prejavuje viac ako inokedy. „Naša demokracia je však aj napriek tomu stále silná. Nie je to však samozrejmosť.“

    - Reklama -