USA prijali množstvo utečencov. Na rozdiel od Európy však väčšinu netvorili bojaschopní muži

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Z 84.995 utečencov prijatých do 30. septembra, keď sa končí fiškálny rok 2016, tvorili 72 percent ženy a deti, uviedla podľa agentúry DPA hovorkyňa rezortu Elizabeth Trudeauová. USA teda zvolili iný prístup ako európske krajiny, ktoré v rámci imigračnej vlny prijali najmä mladých bojaschopných mužov.

    Utečenci pochádzali zo 79 krajín. Drvivá väčšina (70 percent) prišla z piatich štátov – Konžskej demokratickej republiky, Sýrie, Mjanmarska, Iraku a Somálska -, kde dlhotrvajúce konflikty vyhnali milióny ľudí z ich domovov, povedala Trudeauová.

    Pripomenula, že USA plánujú vo fiškálnom roku 2017 prijať 110.000 utečencov, čo predstavuje nárast o 57 percent oproti roku 2015. Utečenecká politika Spojených štátov je jednou z hlavných tém kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých budú proti sebe stáť republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

    Trump vyvolal rozruch vlani v decembri, keď navrhol, aby USA dočasne nepúšťali na svoje územie moslimov.  Clintonová naopak vyhlásila, že by rada zvýšila kvótu pre sýrskych utečencov zo súčasných 10.000 až na 65.000 osôb ročne.  

    Autor: TASR, Redakcia
     

    - Reklama -