Fico si verí. Takto nám vraj pomohol

    0
    Premiér Robert Fico spolu so svojím domácim miláčikom Larrym (Autor: ReproFoto: facebook/Robert Fico)

    Rozhodnutia, ktoré prijala vláda v daňovej oblasti, ešte nie sú natrvalo určené. „Od 1. januára budúceho roku znižujeme jednotnú sadzbu dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 percent, čím odľahčíme podnikateľský sektor podľa odhadov o 130 miliónov eur ročne, o ktoré budú štátne príjmy nižšie a tieto peniaze zostanú u podnikateľov,“ napísal vo svojom komentári pre hnonline.sk premiér Robert Fico.

    Pokračoval tým, že výrazné finančné odľahčenie pocítia živnostníci. Ich paušálne výdavky sa zvýšia z úrovne 40 percent na 60 percent príjmov a ich maximálny strop sa zvýši z 5040 eur na 20 000 eur. To bude mať za následok polovičné zvýšenie paušálnych výdavkov a takmer štvornásobné zvýšenie ich maximálnych stropov. „V súčte pôjde podľa odhadov o sumu 40 miliónov eur ročne, ktoré ostanú u živnostníkov. Súčasne platí, že od roku 2018 budú zrušené daňové licencie,“ dodal Fico.

    Firmy, ktoré pôsobia v regulovaných odvetviach a v ktorých neexistuje plné trhové konkurenčné prostredie, tiež pocítia zmenu. Ide o takýchto 60 najbohatších firiem. Aj to bol dôvod, prečo sa práve takéto firmy od roku 2012 zdaňujú osobitným odvodom. „A súčasne sa na Slovensku po rokoch vraciame k zdaneniu dividend, ktoré sa dotkne zhruba 2 500 najbohatších fyzických osôb, teda nie firiem, a ktoré bude na úrovni sedem percent, teda výrazne nižšie, ako je priemer krajín V4 či EÚ.“

    Ďalej píše, že na programovej konferencii Smeru-SD sa budú zaoberať napr. aj zdrojmi z týchto daňových príjmov, ktoré sa využijú aj na sociálne programy. 

    Autor: mor

    - Reklama -