Pročko pre PL: Erik Tomáš dostal za fingovaný únos zaplatené. Páči sa mi Matovičovo ukazovanie na špinavosti vo vládnej zlepenej tragédii. Horkýže Slíže si nikdy nepriznajú…

    0
    Jožo Pročko s preškrtnutým volebným lístkom strany Smer (Autor: ReproFoto: facebook/Jožo Pročko)

    Ste päťnásobný držiteľ ocenenia TOM a štvornásobný držiteľ ocenenia OTO. To o sebe na Slovensku môže povedať málokto, možno dokonca nikto. Ľudia vás milovali. Prečo nie ste na obraze?

    Raz mi jeden človek povedal, že to tak má byť.

    Vedeli ste dokonca ovplyvniť aj hudobný priemysel, keď skupina Horkýže Slíže použila vaše meno v refréne, a chceli ste ju žalovať o vtedajších 5 miliónov korún. Tento váš žart priniesol skupine veľký úspech a mediálny záujem, aj keď vy ste vtedy istý čas nevyznievali v najlepšom svetle. Povedzte po čase úprimne, naozaj ste to od začiatku vy brali ako žart, alebo ste sa urazili na ich refrén a keď ste videli reakciu verejnosti na vašu žalobu, tak ste to len za žart označili…?

    Horkýže Slíže a najmä pán Horňák vždy patrili k tým, ktorí si srandu robili z každého, ale keď si niekto vystrelil z nich, tak to jednoducho neprežili. Ak podáte na niekoho žalobu, je to na súde, ale ak to aj stiahnete, tak je to na súde. Ak niekto nájde nejakú žalobu odo mňa na Horkýže Slíže, kúpim mu auto. Horkýže Slíže dodnes nevedia prehltnúť, že sme ich dostali. Zavolala mi pani Čižmáriková, ktorá robila vtedy v TASR, že je o mne pesnička, kde spievajú, že som blbec. Zasmial som sa a povedal, vau, super reklama. O málokom sa spieva. Spýtal som sa jej, či by uverejnila správu, že som ich dal na súd. Povedala, že nemá problém. Dala malú správu do TASR a už to išlo. Mne sa páčilo, ako všetky média spapali info bez toho, aby si to overili na súde. Brali to ako fakt, že idiot Pročko chce peniaze od chudáčikov z malej kapelky. Priznám sa, ani ja som nepredpokladal, že to bude mať také skvelé promo. Ale najmä, že vďaka Pročkovi sa stanú najpredávanejšou kapelou roka. Mne sa ich pesničky páčia a že ma pán Horňák nemá rád, neriešim. Neprišli sme na svet pre to, aby nás všetci milovali. Ja mám dobrý pocit, že sme im pomohli, čo si ale oni nikdy nepripustia. V tomto prípade dvojnásobne platí Superanda omnis fortuna ferendo est (Každý údel prekonáš tým, že ho budeš znášať, pozn. red.). 

    Pred pár rokmi sa hovorilo o vás v súvislosti s vtedy pripravovanými programami Milujem Slovensko a Nikto nie je dokonalý. Prečo to vtedy nevyšlo?

    Uff, tak viete čo, to neviem ani ja. Ani o jednom projekte neviem, že by sa hovorilo v súvislosti so mnou.

    Neboli ste možno až príliš ambiciózny alebo nepokorný? „V JOJ-ke zarobím trikrát viac ako za desať rokov v Markíze,“ hovorili ste pri zmene televízie. Bola zmena vtedy dobrou voľbou? Neľutujete to spätne? 

    Ja si práve pamätám, že som hovoril, že to nie je o peniazoch, také isté podmienky som mal v JOJ, ako aj v Markíze. Ambiciózny som stále. A pokoru človek niekedy nevie nájsť, snažím sa neubližovať, ale negatívna myšlienka môže uškodiť, nie som dokonalý a viem o svojich chybách. Ja ale viem, čo je vďaka a viem, kto mi kedy pomohol. Ale aj viem, kto ma podrazil a kto zneužil.

    Uvedomujete si, že pri niektorých nápadoch ste boli fakt za hranou? Mám na mysli napríklad únos Erika Tomáša. Dnes sa na to ako pozeráte?

    Čo je pre vás hrana, je pre iného začiatok. Nikdy sme naše obete neponižovali, nedehonestovali a najmä celé nachytanie trvalo vždy približne 1 hodinu. Erik Tomáš mi v Haliči na jednej akcii povedal, že by som mohol byť aj terorista, aj tak by ma spoznal, lebo je to celé, čo robím, trápne. Tak som bol teda terorista. Po natáčaní povedal, že počas celého natáčania bol presvedčený, že je to reálna situácia. Apropo, všetky obete dostali dobre, ale dobre zaplatené.

    Ešte stále je vám sympatický Igor Matovič? Označili ste ho za Kňažka súčasnej politiky. Aj po jeho lapsuse so živnostenským oprávnením?

    Igor Matovič má moje sympatie, lebo naozaj je taký novodobý Kňažko. Ale nevolil som ho a jeho lapsus je pre mňa jedna tisícina zo zlodejín, ktoré sa páchali za Dzurindu, Mečiara, alebo teraz za Fica. Ak mu zoberú mandát, nezbláznim sa, nezačnem brať antidepresíva.

    Čo hovoríte na jeho možné oslabenie po odstúpení Daniela Lipšica z parlamentu po jeho dopravnej nehode? 

    Oslabenie čoho, hrá hokej? Alebo oslabenie svalovej hmoty? Alebo oslabenie ducha? Myslím si, že v tom, čo hrajú, sa podržia.

    Ako vnímate Lipšicov krok? 

    Pozitívne. On vie, či to urobil zo zištných dôvodov, alebo to urobil preto, lebo je čestný človek. Urobil niečo, čo v histórii Slovenska žiadny politik nie.  

    Nezdá sa vám, že ľudia ako Matovič delia spoločnosť? 

    Ha ha ha, tak toto poznám, v Haliči náš bývalý kádehácky starosta hovoril, kto je dobrý občan a kto nie. Ja vraj rozdeľujem dedinu, škodím dedine. Lebo ako poslanec som poukazoval na to, že si dáva sám sebe odmeny, že robí kšefty a že je lenivec. Nebudem tu hovoriť, čo sme všetko v našej obci urobili v jej prospech. Náš bývalý kádehák a Fico majú veľmi veľa spoločného. Zlodej kričí, chyťte zlodeja. Mne sa páči Matovičovo ukazovanie na špinavosti v súčasnej vládnej zlepenej tragédii, pardón vláde.

    Mimochodom, aj od vás som čítal také delenie, „priateľom s mozgom“ ste dávali rečnícku otázku, či by Matovič naozaj už nesedel v base, ak by bol naozaj podvodník, s prihliadnutím na Ficove a Kaliňákove možnosti, a tým priateľom bez mozgu ste popriali pekné leto… Čiže, ak niekto s vami súhlasí, má rozum, ak nie, tak ho nemá? Či ako by sa to dalo čítať?

    Nielen vy, ale aj iní „investigatívni novinári“ sledujú môj profil. A všetci títo novinári majú svoj názor. Pre niektorých som ja bez mozgu a pre niektorých som ten s mozgom. Alebo ma chcete presvedčiť, že vy osobne ste nikdy nikomu nepovedali, že ty to nemáš v hlave v poriadku? Teda de facto aj de jure ste tak, ako ja, delili spoločnosť. Ja som to napísal tak, ako som to napísal. Tí, ktorí to chcú pochopiť, to pochopia a tí, čo nie, urobia zo mňa idiota. Je mi to jedno. Hlavne že vy novinári máte „fasabokové“ škandály.

    Smer na vás vraj útočí. Hovorili ste to v čase, keď vám Okresný úrad v Lučenci udelil pokutu 500 eur za porušenie volebného zákona, keď ste sa nechali vyfotiť s prečiarknutým volebným lístkom strany Smer. Máte ešte nejaké iné skúsenosti? 

    Musím úprimne povedať, že po svinstve, ktoré vyrobila okresná úderka Smeru v Lučenci, sa obmedzili šikanovania a nezmyselné kontroly. Dúfam, že aj vo vedení majú aspoň štipku chochmesu a povedali súdruhom zdola, aby prestali robiť zle ľuďom, ktorí svojím podnikaním živia vládnych príživníkov.

    Podľa úradného dokumentu vydanom pri tejto príležitosti vám pri posudzovaní výšky sankcie uškodilo aj to, že ste sa 11-krát dopustil dopravných priestupkov a boli ste obvinený zo spáchania dvoch priestupkov voči občianskemu spolunažívaniu. Tie dva priestupky voči občianskemu spolunažívaniu bolo, prosím vás, čo? 

    Myslím, že jeden dal na mňa ten kádehácky starosta. Ale o čom boli, neviem. Na OÚ v Lučenci vám to povedia. Zákon o slobodnom prístupe k informáciám by mal platiť.
    Možno to posúdite ako veľkolepý prešlap Pročka a bude z toho čítanosť.

    Čo považujete za najväčšie prehmaty súčasnej koalície? Prečo práve tieto?

    To, čo u všetkých koalícií. To, čo sa dá kúpiť za 1 euro, štát kupuje za 10 eur. Kradne sa, kradne sa, kradne. Ja platím dane a moje dane sa rozdávajú sponzorom vlád.

    Vláda naopak živnostníkom pomôže. Paušálne výdavky by sa mali zvýšiť zo súčasných 40 % na 60 % a maximálna suma paušálnych výdavkov sa zvyšuje z aktuálnych 5 040 eur na 20 000 eur. Sám podnikáte. Myslíte si, že vám to zľahčí podnikanie? 

    Poznáte vládu, ktorá by pomáhala živnostníkom? Zvýšili sa poplatky, pokuty a odvody. Fico nás zdiera ešte aj pri použití WC.

    Pozrel som si na Facebooku stránku vášho podniku, v poslednom čase sú tam nejaké ostrejšie výmeny názorov, ak to tak môžem nazvať. Vystupuje ako rázny ochranca svojich zamestnancov, ale pripadá mi, že ste aj príliš ironický. Vysmievať sa z názoru druhého, hosťa, alebo komentovať pripomienku, že obsluha nevedela dať bližšiu informáciu k strave pre celiatikov, slovami: „tú bezlepkovú stravu nebudem komentovať lebo v jedálnom lístku to máme napísané jasne … na objednávku … normálni ľudia nerobia bezlepkovú pizzu, lebo stačí jedno zrniečko múky…“ Je to podľa vás od majiteľa podniku adekvátne?

    Keď urobíme chybu, vždy sa ospravedlním, žiaľ, Facebook je priestor na realizáciu všetkých ľudí, aj tých, ktorí si svoju frustráciu kompenzujú na sociálnych sieťach. Nepatrím k tým, ktorí sklopia uši a držia hubu. Dnes už neplatí náš zákazník, náš pán. Stres, rodinné problémy, agresivita robia, žiaľ, z niektorých ľudí konfliktné indivíduá. Nepostavil som podnik, aby som ľudí okrádal, naozaj viem povedať, prepáčte, ale nenechám si skákať po hlave. Ľudia na sociálnych sieťach klamú a zavádzajú.  Najväčšie svinstvo sú ale vaši diskutéri na novinárskych weboch. Vaši zamestnávatelia dovolia diskusie, lebo to zvyšuje sledovanosť a tým aj zisk. Keď si prečítam tie vaše diskusie, ktoré budú aj pod týmto článkom, tak mi bude ľúto, že som vám tento rozhovor poskytol.

    V podniku zamestnávate aj časť rodiny. Čo vám dala táto skúsenosť?

    Sestra je skvelá pizzérka a mamina je naše DKP.

    - Reklama -