Hrozí ďalšia prisťahovalecká vlna? Srbské hranice idú opäť ratovať maďarskí policajti

    0

    “Maďarsko zastáva rozhodný názor, že Srbsko je pripravené na členstvo v Európskej únii, a jeho záujmom je, aby sa čoskoro stalo členom únie,” zdôraznil podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie a dodal, že je to aj záujmom Maďarov žijúcich v Srbsku. 

    “Máme záujem na stabilnom a bezpečnom západnom Balkáne, k čomu je európska integrácia najrýchlejšou cestou. Podporujeme, dokonca žiadame, aby EÚ otvorila štyri nové kapitoly prístupových rokovaní so Srbskom,” povedal Szijjártó.

    Srbský minister podotkol, že jeho krajina sa môže stať najväčšou obeťou migračnej krízy kvôli svojej geografickej polohe na západobalkánskej trase, kadiaľ prechádzajú medzi dvoma časťami Európy masy prisťahovalcov. Vyjadril nespokojnosť s tým, že EÚ nemá jednotnú politiku v tejto otázke.

    “Nemôžeme dovoliť, aby masy migrantov zostali na území Srbska. Tým by bola ohrozená aj regionálna stabilita,” podčiarkol šéf srbskej diplomacie a dodal, že jeho krajina už dosiahla hranice svojej trpezlivosti a v prípade, že príde ďalšia vlna utečencov, prijme potrebné opatrenia. 

    Dačič pripomenul, že vzájomné srbsko-maďarské vzťahy sú priateľské a v mnohých záležitostiach si tieto krajiny rozumejú, čo pred niekoľkými rokmi bolo ešte nepredstaviteľné.

    - Reklama -