Hlina pre PL: Kotlebovci oklamali voličov. Čo môžu robiť, už neznie tak sexi. A toto povedal o sneme a jeho „členstve“ v dvoch stranách

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Myslíte si, že na novembrovom sneme vám delegáti nakoniec schvália vaše návrhy na zmenu stanov?

    V novembri bude programový snem, ktorého hlavným bodom bude náš programový dokument pod názvom Nový November, je to pracovný názov a momentálne je vo fáze testovania. Pripúšťam, že ak bude vhodná atmosféra, do programu sa možno zaradí aj bod zmeny stanov, teda to, čo sme nestihli urobiť na minulom sneme.

    Trochu sa totiž podcenila mobilizácia. KDH má nešťastne formulované ustanovenie, kto schvaľuje zmeny stanov – sú to dve tretiny všetkých delegátov snemu, čiže aj tí, ktorí boli pozvaní a neprišli, vnímam ako veľmi neproporčné. KDH má 388 delegátov, napríklad nemecké CDU má niekoľkostotisíc členov a len tisíc delegátov. CDU spomínam preto, lebo nás pozvali teraz na ich snem, ktorý sa bude konať 5. decembra a majú presne 1001 delegátov.

    Dve tretiny je viac ako ústavná väčšina. Keby KDH malo definované, že na prijatie stanov je potrebná trojpätinová väčšina, čo je de facto ústavná väčšina tak, ako to funguje v parlamente, zmeny stanov by určite prešli už na minulom sneme. Na túto nešťastne zvolenú obrovskú väčšinu, ktorá sa štandardne nepoužíva, a má ju v stanovách iba KDH, nám chýbalo iba 14 delegátov, 80 delegátov neprišlo. Nebudem komentovať ich dôvody, ale asi sa prejavila nedostatočná mobilizácia. V septembri majú ľudia ešte kopu práce či iných starostí, napríklad tí, ktorí pracujú na poliach, majú víkendy stále plné. Z tých, ktorí neprišli, bolo určite veľa takých, ktorí by podporili zmeny stanov.

    Je preto dôležité poprosiť ľudí, aby sa v čo najväčšom množstve zúčastnili novembrového snemu, lebo si myslím, že vôľa diskutovať o stanovách v strane existuje.

    V rámci zmien stanov by ste chceli viac kompetencií pre predsedu. Čo by ste odkázali vašim kritikom, ktorí považujú takéto zmeny za antidemokratické?

    Slovo predseda sa v návrhu objavuje iba jeden jedinýkrát. Zmena stanov v KDH je zásadná a malo by sa zmeniť veľa vecí. Slovo predseda sa tam však naozaj vyskytuje iba raz, takže by som nerád hovoril o brutálnom posilnení práv predsedu. Ten návrh ešte pravdepodobne upravíme a je dosť možné, že ten predseda sa tam možno neobjaví ani raz, keď už niekto má s tým taký obrovský problém. A naozaj by som si vyprosil reči typu „antidemokratické“, lebo poväčšine najviac demokracie majú v ústach tí, ktorí ju najviac aj zneužívajú. Mňa osobne to irituje a ak niečo uznávam, tak je to parlamentná demokracia. V hodnotení, či sú to antidemokratické zmeny stanov, by som bol teda mimoriadne opatrný.

    Ste stále aj predsedom hnutia Občania Slovenska?

    Nie.Verejným vyhlásením som sa vzdal funkcie predsedu aj členstva v hnutí. Toto vyhlásenie som zároveň doručil aj podpredsedníčke strany, čiže právne účinky tohto aktu nastali momentom doručenia. Problém je, že existuje register politických strán, v ktorom som uvedený nie ako predseda, ale ako štatutárny zástupca. Akonáhle sa zvolí nový predseda strany Občania Slovenska, ja budem automaticky vymenený. Povedal by som, že je to len formálno-technická záležitosť a vôbec by som ju nepreceňoval. Predsedom, samozrejme, nie som a nie som už, samozrejme, ani členom. Právne účinky nastali v momente, keď som doručil toto vyhlásenie do rúk podpredsedníčky.

    Opäť ste kritizovali ĽS NS a ich pôsobenie v parlamente. Tvrdíte, že rómsku problematiku neriešia. Skúsite načrtnúť, ako by ste ju riešili vy?

    Predložil som niekoľko zákonov, ktoré sa týkajú riešenia rómskej problematiky, bolo ich tam možno do 10. Za každým si stojím aj teraz. Riešenie rómskej problematiky má krátkodobý, strednodobý a dlhodobý horizont. V tých krátkodobých horizontoch môžete predkladať návrhy zákonov, kde určité zmeny v celom tom procese uvidíte relatívne rýchlo. Kto chce, nech si pozrie moje návrhy zákona.

    Problém je, že ĽS NS nepredkladá zmeny zákona, lebo by prišla o punc toho, čím oklamali voličov. Oni totiž, zjednodušene, oklamali voličov tým, že povedali, že problém vyriešia zajtra. Berú milióny eur a nevyriešili nič. Keby ich aj spoločenský tlak dotlačil k tomu, aby predložili návrh zákona, nemôžu predsa predložiť taký návrh, ktorý by problém vyriešil okamžite. Môžu zmeniť zákon o sociálnom poistení či upraviť výšku nejakej dávky. To však už neznie tak sexi, ako keď po krčmách ohurujú rečami, že rómsky problém vyriešia za deň. Nič nepredkladajú preto, lebo sa boja, že by museli priznať, že svojimi sľubmi voličov oklamali. Verejnosť by sa však mala intenzívne dožadovať, aby na zákonoch pracovali. Keď už berú za to peniaze, tak nech sa páči, nech predkladajú.

    Ste pripravení ako strana podporiť spoločného kandidáta v BBSK proti Kotlebovi?

    O tomto budeme ešte diskutovať. Ale filozoficky určite nebudeme stáť v ceste žiadnemu procesu, ktorý by viedol k porážke rodiaceho sa fašizmu v Banskobystrickom kraji.


     

     

    - Reklama -