Mikloš ide znova až na kosť. Skončí Slovensko ako Ukrajina?

    0
    Ivan Mikloš (Autor: Peter Števkov)

    „Spomedzi krajín OECD máme druhú najvyššiu korupciu po Mexiku a spomedzi všetkých krajín Európy spolu s Ukrajinou druhú najvyššiu korupciu po Moldavsku. Táto správa ma zaujala najmä preto, že už takmer dva roky na Ukrajine pôsobím,“ píše Mikloš v komentári pre Hospodárske noviny. Exminister tiež vysvetľuje, podľa akých kritérií sa zoznam zostavoval. Korupciu skúma Svetové ekonomické fórum podľa troch kritérií – „zneužitie verejných fondov, verejná dôvera k politikom a úplatky a nelegálne platby“, píše Mikloš.

    Exminister a expert na ekonómiu však urobil aj vlastné prepočty a k trom spomenutým kritériám pridal ešte aj nezávislosť súdov, zvýhodňovanie pri rozhodovaní úradov, plytvanie verejnými výdavkami a transparentnosť vo vládnej politike. „Výsledok je znovu nelichotivý, ale už sme sa aspoň ocitli mimo stupňa víťazov – na štvrtom mieste po Moldavsku, Ukrajine a Bosne a Hercegovine,“ píše o výsledku svojich výpočtov Mikloš.

    Exminister tiež podotýka, že odborníci tiež zisťovali, čo podnikatelia v jednotlivých krajinách považujú za najväčšiu prekážku. „Zo všetkých európskych krajín len v piatich považovali podnikatelia za najväčší problém podnikateľského prostredia korupciu – v Albánsku, Moldavsku, na Slovensku, Ukrajine a v Bulharsku,“ upozorňuje Mikloš na ďalšiu nelichotivú štatistiku.

    Podľa Mikloša situácia na Slovensku nie je až taká závažná ako na Ukrajine, upozorňuje však, že naši východní susedia s korupciou aktívne bojujú. Na Slovensku však korupcia „už počas tretej Ficovej vlády prekvitá a naberá na sile“. Exminister svoj komentár končí varovaním: „…nemáme korupciu ako na Ukrajine. Zatiaľ.“  

    - Reklama -