To sú veci: Vladimir Putin je obeťou! Koho?

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    “Má síce pod palcom geografický kolos vinúci sa cez jedenásť časových pásiem, ale je osamelým a čím ďalej tým viac absentujúcim lídrom vo svete. Hovorí s menej a menej zahraničnými náprotivkami – lebo mu buď nevolajú, alebo na nich kašle – a tak sa ´muži na cárskom dvore', jeho vnútorný okruh, stali pre neho nepostrádateľnými,” načrtla Dawishová situáciu, v ktorej sa nachádza Vladimir Putin.

    Akúsi izolovanosť ruského prezidenta v Kremli využívajú vraj jeho “dvorania”, ktorí ho manipulujú, ako sa im zachce. Zvlášť tým, že mu dávajú len vybrané informácie, aby bolo zaručené, že urobí rozhodnutie, ktoré chcú oni. O tom, že im Vladimir Putin naslúcha, svedčí podľa americkej profesorky napríklad názorový obrat ruského vodcu v otázke organizovania zimných olympijských hier.

    Dawishová s odkazom na publikáciu Všetci kremeľskí muži ruského novinára Mikhaila Zygara tvrdí, že Putin bol proti tomu, aby jeho krajina hostila v roku 2014 zimné olympijské hry. Názor vraj zmenil v okamihu, keď jeho spolupracovníci usporiadali obriu nátlakovú marketingovú kampaň, v pozadí ktorej stáli oligarchovia, ktorou ho dotlačili k tomu, že dal olympiáde zelenú.

    “Putin bol predaný alebo skôr kúpený,” konštatuje profesorka a popisuje, ako Putinovi spolupracovníci v snahe zlomiť odpor svojho prezidenta olemovali cestu vedúcu do Kremľa billbordami, podplatili médiá a dokonca si najali človeka, ktorý zavolal prezidentovi do jeho každoročného televízneho štúdia, v ktorom niekoľko hodín odpovedá na otázky volajúcich Rusov, aby sa ho spýtal, kedy už bude Rusko konečne organizovať olympiádu.

    Divadlo menom Krym

    Zimná olympiáda však nebola jedinou manipuláciou, ktorej Putina vystavili. Zygar tvrdí, že ruský prezident bol takisto dotlačený k anexii Krymu aj tvrdému zásahu proti kremeľskej opozícii.

    Zygar vo svojej knihe podľa Dawishovej opisuje, ako sa na jeseň 2013 ľudia z ruských bezpečnostných zložiek na čele so šéfom Bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, šéfom prezidentskej administratívy Sergejom Ivanovom a riaditeľom FSB Alexandrom Bortnikovom rozhodli získať Krym.

    Začali teda presviedčať Putina, že prieskumy verejnej mienky ukazujú, že obyvatelia Krymu sa drvivou väčšinou vyslovujú pre pripojenie k Rusku. Aby si pripravili pôdu na anexiu, neváhali tiež zohrať scénky, ktoré následne odvysielala televízia. Ruskí veteráni z vojen v Afganistane a Čečensku spolu s členmi rôznych futbalových, motorkárskych a vlasteneckých klubov sa zišli na Kryme, kde sa vydávali za ruských obyvateľov Krymu, ktorí sa dožadujú pripojenia oblasti k Rusku.

    Celý komentár v originálnom znení TU

    Nad správnym prevedením akcie bdel minister obrany Sergej Šojgu a jeden z poslancov Dumy. Zygar prirovnáva dianie na Kryme k ukrajinskému Majdanu. S tým rozdielom, že na Kryme väčšina aktivistov boli Rusi.

    “Každý krok na ceste k anexii Krymu sa niesol v znamení neprávostí a hrubého porušovania medzinárodného práva. Ale implementácia plánu a jeho starostlivá prezentácia v ruskej televízii umožnili Vladimirovi Putinovi vyhlásiť, že z jeho uhla pohľadu je všetko v poriadku,” poukazuje americká profesorka na to, akým spôsobom bol ruský prezident zmanipulovaný.

    Uťahovanie skrutiek v posledných štyroch rokoch v podobe útlaku médií a občianskej spoločnosti či čistky v najbližšom Putinovom mocenskom okruhu vraj navyše vedú k tomu, že prezidentovi spolupracovníci nehovoria nič, čo nechce počuť. Boja sa totiž, že by mohli prísť o svoje privilégiá, a tak ďalej Putina utvrdzujú v živote mimo reality.

    Autor: luš

    - Reklama -