Veľký nemecký kolaps možno príde už v pondelok … Ekonómka Šichtařová a veľmi neradostná prognóza

    0
    Sídlo Deutsche bank vo Frankfurte (Autor: TASR)

    ,,Predstavte si, že ste ako banka obvinení z nepoctivého predaja hypotekárnych cenných papierov a máte kvôli tomu zaplatiť USA 14 miliárd dolárov ako vyrovnanie. Do toho na vás ešte praskne, že ste počas poslednej finančnej krízy fixľovali účtovníctvo a tajili straty za 12 miliárd dolárov,” spomenula Šichtařová súčasné problémy, v ktorých sa Deutsche Bank utápa. Medzi ne patria aj obvinenia z prania špinavých ruských peňazí.

    ,,Tento rok už jej akcie stratili 52 %, za posledných 10 rokov potom prepadli takmer o 87 %!” Zdôraznila ekonómka s tým, že cena akcií však nie je tým hlavným problémom.

    ,,Podstatou problému vlastne nie sú ani tak súdne spory a porušovanie zákona, ako skôr prehnité majetkové pomery v banke,” poznamenala Šichtařová a dodala, že všetko plynie z nakladania s finančnými derivátmi.

    Celý text tu

    ,,Prevedené do menej účtovného jazyka: Aj keď nikto okrem vedenia banky presne nevie, aká veľká je výška straty, môžeme podľa týchto indícií odhadovať, že to bude veľmi veľa,” poskytla Šichtařová odbornú analýzu, podľa ktorej je Deutsche Bank na ceste k svojmu pádu, a až ten ešte len odhalí, v akom veľkom probléme sa banka skutočne ocitla.

    Šichtařová následne porovnáva osud americkej banky Lehman Brothers s nemeckou Deutsche Bank, keďže medzi nimi vidí úplne jasnú paralelu. Desí sa tiež toho, čo nastane, až nemecká banka padne. Keď totiž padla tá americká, odštartovala ekonomickú krízu.

    ,,Iste, nemecká vláda sa môže rozhodnúť banku zachrániť. Vzhľadom na jej veľkosť by to dávalo zmysel. Lenže niektoré problémy sú príliš veľké aj na takého Goliáša, akým je zdanlivo neotrasiteľná nemecká vláda,” poznamenala ekonómka s tým, že ,,Nemecko dnes neuveriteľným spôsobom finančne zdoláva imigračnú vlnu,” ale viac takých bremien už uniesť nemusí.

    Na Facebooku potom už len spomenula, že Deutsche Bank stále padá, ,,len dnes za 2 a štvrť hodiny, čo sa obchoduje, stratila -7,49 %. Lehman Brothers II sa blíži. Buchne v pondelok? V utorok? “

    - Reklama -