Kaliho nová kauza: Prepustil firme svojho kamaráta lukratívny kšeft?

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Robert Kaliňák sa v roku 2012 na oficiálnej návšteve Čiernej Hory rozhodol pomôcť pri budovaní ochrany štátnej hranice. „Prácičku“ mal dohodiť firme svojho blízkeho kamaráta a zároveň aj suseda Mareka Turčana. Firma Erupsi na tieto účely dostala počas vlády Smeru dotáciu 92-tisíc eur.

    Spoločníkom a konateľom firmy je advokát Marek Turčan, ktorý má blízko aj k Ladislavovi Bašternákovi, podozrivého z daňových podvodov. Druhým spoločníkom firmy Erupsi je Peter Šimko a pre Kaliňáka tiež nie je neznámym menom. V tom čase u neho pracoval ako projektový manažér technickej ochrany hranice s Ukrajinou.

    Projekt sa realizoval cez Agentúru pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu pri ministerstve zahraničných vecí. Slovenské ministerstvo vnútra, ktorému šéfoval Kaliňák, nemalo s projektom oficiálne nič spoločné. V dokumente zastupiteľského úradu v Podgorici sa ale píše, že projekt má plnú dôveru Ministerstva vnútra SR. „Idea vznikla v priebehu rokovania ministra vnútra R. Kaliňáka a ministra Čiernej Hory I. Brajovića počas oficiálnej návštevy R. Kaliňáka v Čiernej Hore v júni 2012,“ uvádza sa v správe. Podľa slov denníka SME: „Kaliňák neodpovedal, či nepovažuje za problém, že projekt, ktorý ako minister riešil, napokon dotiahla súkromná firma jeho kamaráta Turčana.“ Dotáciu pre firmu Erupsi podpísal za predchádzajúcej vlády Roberta Fica minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.  

    - Reklama -