VIDEO Milióny, milióny Afričanov. Viktor Orbán dramaticky o Merkelovej a budúcnosti

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Orbán v rozhovore zdôraznil, že je dôležité zabrániť Európskej únii v tom, aby vnucovala krajinám kvóty či dokonca úplne nekontrolovateľný migračný tok. „Nedovolíme im, aby nám vzali právo… rozhodovať o tom, koho chceme, aby tu s nami žil a koho nie,“ povedal Orbán. Preto sa tiež organizuje referendum, v ktorom Maďari 2. októbra rozhodnú o prijatí plánu EÚ na presídľovanie utečencov.

    Zároveň dodal, že Maďarsko nemá ani tak problémy s migrantmi ako skôr s nariadeniami z Bruselu. Mnoho ľavicovo zmýšľajúcich ľudí totiž vníma celú migračnú krízu ako ideologický problém. Je to však problém reálny a je potrebné voči nemu nejako zakročiť. Preto k nemu maďarská vláda pristupuje ako k ohrozeniu národnej bezpečnosti.

    Migrantom by veľmi rád pomohol, ale tým, že ich všetkých vpustí za vlastné hranice, im nijako nepomôže. Naopak, je potrebné im pomôcť v krajinách, odkiaľ prichádzajú. Na to okrem iného maďarská vláda vynakladá veľké finančné prostriedky. „Ak chceme pomôcť každému tým, že mu uznáme univerzálne právo na lepší život a prijmeme ho, tak zničíme Európu, a tým aj Maďarsko,“ dodal premiér.

    Orbán kritizoval EÚ za to, že podľa neho „aplikuje dvojaké štandardy“. Na Maďarsko sa totiž po postavení múru zniesla vlna kritiky, ale Grécko nikto nekritzoval za to, že porušilo medzinárodné dohody a nebránilo vlastné hranice. „Stali sme sa obrannou líniou proti svojej vôli,“ povedal Orbán. Dnes sa však situácia pomaly mení a „tí odvážnejší“ nemeckí a rakúski politici si začínajú vraj uvedomovať, že maďarský prístup je pre dobro celej EÚ a ťažia z neho aj oni.

    Vrátiť čas sa už nedá

    Hovoril aj o nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá nedávno vyhlásila, že by chcela vrátiť čas. Zdôraznil, že existujú isté rozhodnutia, ktoré možno zvrátiť, ale niektoré chyby jednoducho už napraviť nejde. Jedným zo spôsobov, ako týmto chybám predchádzať, je vypočuť si rady ostatných. Dodal, že takou chybou, ktorú nemožno vrátiť, by bolo nútené presídľovanie utečencov v krajinách EÚ.

    „Mohli sme zachrániť veľa európskych občanov, ak by EÚ podporila vybudovanie plota na hraniciach od samého začiatku,“ poznamenal premiér s tým, že maďarské, ale aj západné tajné služby dopredu vedeli, že migračná kríza bude problém a ponesie so sebou bezpečnostné riziká vrátane aj možnosti teroristických útokov, ku ktorým potom skutočne došlo.

    Súčasná migračná vlna je podľa neho len začiatok niečoho oveľa väčšieho a pripomenul aj to, ako sa za posledných dvadsať rokov zmenili veľké európske mestá, do ktorých migrujú ľudia z celého sveta. Tie označil za predvoj miliónov ľudí z Afriky, ktorí plánujú prísť do Európy.

    A tých je dôležité zastaviť ešte predtým, než do nej dôjdu, a potom ich rozdeliť na utečencov a ekonomických migrantov a na základe toho púšťať do Európy len tých, ktorí majú riadne vyplnenú žiadosť o azyl a majú naň plné právo.

    - Reklama -