Pápež sa pustil do Rusov. Štve ho, že bombardujú Aleppo a odkazuje: Budete sa zodpovedať Bohu!

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Počas svojho vystúpenia na Námestí svätého Petra pápež apeloval hlavne na ochranu sýrskeho civilného obyvateľstva pred smrtiacimi náletmi, ktorú označil za naliehavú a nevyhnutnú povinnosť.

    „Moje myšlienky sa opäť obrátili k milovanej a otlčenej Sýrii. Stále sa ku mne dostávajú dramatické noviny o osudoch ľudí v Aleppe, s ktorými cítim skrze modlitbu a duchovné spojenie,“ povedal František.  Pápež vyjadril veľké znepokojenie, že nálety majú za následok množstvo civilných obetí, medzi ktorými sú bezbranné deti, starí aj chorí. Za posledný týždeň si bombardovanie v Aleppe vyžiadalo už viac ako 140 civilných obetí.

    Pápež vyjadril “hlboký smútok a úprimnú starosť”, ale tiež apeloval na svedomie všetkých osôb zodpovedných za bombardovanie. Varoval, že sa “budú musieť zodpovedať Bohu!” Aleppo označil ako “zbité mesto” a súčasne vyzval medzinárodné spoločenstvo na reakciu.

    V nadväznosti na pápežovo vyhlásenie generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol, že úmyselné zbombardovanie dvoch nemocníc v meste je “vojnový zločin” a že situácia sa stala “horšou ako na bitúnku”. Pan Ki-mun tiež povedal, že napriek rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN o ochrane zdravotníckeho personálu v oblastiach ozbrojeného konfliktu, útoky v Sýrii a Jemene pokračujú. “V Sýrii pokračuje krviprelievanie a nikto nie je ušetrený. Musíme prinútiť tých, ktorí toto spôsobujú, aby sa za svoje činy zodpovedali,“ prehlásil.

    Už takmer týždeň sýrske vládne jednotky a ruské ozbrojené sily intenzívne bombardujú oblasti držané povstalcami na východe mesta Aleppo a zabíjajú desiatky civilistov. Začiatkom tohto týždňa britský veľvyslanec v OSN Matthew Rycroft, povedal, že “je ťažké poprieť, že Rusko spolupracuje so sýrskymi jednotkami a pomáha im vykonávať vojnové zločiny” a požadoval, aby bola Sýria postúpená Medzinárodnému trestnému súdu.

    - Reklama -