Snaží sa uhrať politické body? Danko hľadá spojenectvo v katolíckej cirkvi

    0
    Staronový predseda KBS Stanislav Zvolenský. (Autor: SITA)

    Po nedávnom stretnutí predsedu parlamentu Andreja Danka s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským sa nie všetkým zástupcom médií pozdávalo Dankovo počínanie.

    Vysokému cirkevnému hodnostárovi prisľúbil, že urobí, čo bude v jeho silách, aby sa u nás nepresadzovali práva LGBTI, prípadne iné, menej „mainstreamové“ práva a hodnoty.

    Preferovaná cirkev

    Kriticky sa na Dankovu adresu vyjadruje aj komentátor denníka Pravda Marián Repa. Ten si vo svojom poslednom komentári okrem iného neodpustil štipľavú poznámku o tom, že „kto uvidel ten hlboký predklon pána predsedu parlamentu a počul jeho slová, tak sa mu muselo zdať, že sme asi stále farská republika“.

    Okrem toho, že šéf národniarov sa podľa autora snaží vylepšiť pozíciu SNS, nie je tiež korektný smerom k iným cirkevným organizáciám.

    Poohýbané fakty?

    Dankovo tvrdenie o ´eliminovaní špekulatívnych registrácií údajných cirkví´ je tiež pravdou, ktorú si podľa komentátora ohol šéf  parlamentu tak, aby mu vyhovovala a zapadla do kontextu.

    „Pravdou totiž je, že niektoré malé oficiálne uznané cirkvi príspevok od štátu ani nepoberajú. Napr. mormóni ich dokonca z princípu odmietajú, lebo sú presvedčení, že cirkev musí stáť na vlastných nohách,“ píše Repa.

    Vyhovujúci stav

    Na záver dáva autor do protikladu možnú odluku cirkvi od štátu, keďže práve katolícka cirkev je dotovaná ročne od štátu sumou 22 miliónov eur.

    Ako však priznáva samotný Repa, domáci politici rozhodne nemajú záujem meniť zaužívané zvyky, respektíve status quo. 

    - Reklama -