Rusko: Ortodoxný patriarcha podpísal petíciu. Za čo chce bojovať?

    0
    Pápež František a Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill (Autor: SITA)

    Patriarcha sa stretol s aktivistami, ktorí sa snažia o zrušenie interupcie a podpísal petíciu určenú prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Tá vyzýva k zakázaniu potratov. Kirillov podpis na petícii poukazuje na pritvrdený postoj cirkvi k potratom, ktoré nie sú nutné z lekárskeho hľadiska. Cirkev vo svojom vyhlásení uviedla, že znenie petície, ktorá vyzýva ku koncu „legálneho zavraždenia detí pred ich narodením“, bolo schválené úradom pre ochranu rodiny, materstva a detí.

    Tí, čo petíciu podpíšu, žiadajú legislatívne úpravy v zákonoch, a teda aby bol zakázaný nielen chirurgický potrat, ale aj ten, ktorý je vyvolaný následným podaním liekov. Nepáči sa im ani možnosť využiť tzv. „tabletku po“.

    Ortodoxní dobrovoľníci uverejnili fotografiu Kirillovho podpisu na sociálnej sieti. Cirkev uviedla, že patriarcha poďakoval a požehnal aktivistov na utorkovej schôdzi. V máji hovoril patriarcha o potratoch ako o „skutočnej katastrofe, ktorá nás oberá o vyše 1 milión spoluobčanov ročne.“

    Ako informoval jeden z iniciátorov Sergej Chesnokov, vedúci skupiny Za život, petíciu zatiaľ podpísalo viac než 300 000 ľudí. Aktivisti dúfajú, že sa im podarí získať milión podpisov a doručiť tak petíciu do kancelárie prezidenta.

    V Rusku, kde cirkev a štát sú technicky oddelené, majú ortodoxní kresťania silný hlas. Napriek tomu sa potraty robia často. Podľa najnovších dostupných štatistík ich bolo v roku 2014 vykonaných v štátnych nemocniciach takmer milión. Ako hovoria odborníci, skutočný počet môže byť oveľa vyšší, keďže toto číslo nezahŕňa potraty uskutočnené v súkromných klinikách.

    V poslednej dobe hovoria konzervatívni politici o obmedzení legálnych potratov. Konzervatívna zákonodarkyňa Yelena Mizulina vlani predložila návrh zákona, ktorý by mal zakázať potraty na súkromných klinikách a dovoliť ich len v štátnych, a to len v takom prípade, ak by bol ohrozený život matky.

    Parlament návrh zákona nepodporil, podľa hovorkyne vrchnej komory Valentiny Matviyenkovej ide o „extrémizmus“.

    Celý článok v angličtine TU

    - Reklama -