Nemci trpia aj pre tvrdý trest z USA. Koniec, škandál? Angelu Merkelovú čaká rozhodnutie

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Deutsche Bank dlhé roky patrila k exkluzívnym vývozným artiklom nemeckej ekonomiky a symbolizovala kľúčové postavenie Nemecka medzi najvyspelejšími krajinami sveta. Pred niekoľkými dňami sa však všetko zrútilo ako domček z kariet. Americké ministerstvo spravodlivosti udelilo Deutsche Bank pokutu štrnásť miliárd dolárov za ilegálne obchodovanie s hypotékami na začiatku svetovej finančnej krízy v roku 2008.

    Vedenie banky s pokutou počítalo a vyčlenilo na tieto účely 5,5 miliárd dolárov. Konečná pokuta však prevýšila aj tie najhoršie očakávanie. Nemecký internetový server Finanzen100.de pred niekoľkými dňami vo svojej analýze špekuloval nad tým, či je skutočne len náhoda, že o tak drastickej pokute bolo rozhodnuté len niekoľko týždňov po rozhodnutí Európskej komisie o spoločnosti Apple, ktorá by mala v Írsku doplatiť na daniach trinásť miliárd eur.

    V zákulisí sa už niekoľko dní rokuje o výške pokuty, keď Deutsche Bank naznačila, že o zaplatení takej vysokej sumy ani neuvažuje. Nemenované zdroje uviedli, že by mohla byť pokuta znížená na osem miliárd dolárov. Aj taká suma je však nad súčasné možnosti banky, ktorá by pre zaplatenie takejto sumy musela zásadne navýšiť svoj kapitál a podobné rozhodnutie nie je otázkou niekoľkých málo dní. Začalo sa preto špekulovať o pomoci nemeckej vlády, ktorá to však odmieta.

    Trochu iné konotácie, pokiaľ ide o tvrdý trest z USA, naznačil v nedávnom rozhovore pre Parlamentné Listy politický analytik Štěpán Kotrba. “To nie je trest pre banku, to je americká asymetrická odpoveď Merkelovej, že si nemá vyskakovať a má tlačiť Európu k prijatiu TTIP,” uviedol doslova s odkazom na obchodnú zmluvu, ktorú sa Američania márne snažia presadiť v Európe.

    Ako vo svojej včerajšej analýze tvrdí magazín Die Zeit, Deutsche Bank pritom mala vždy tie najvyššie ambície a chcela dominovať nielen na domácej scéne, ale aj na burze v Londýne či Wall Street. Teraz však banke nezostáva nič, než “prosiť” nemeckú vládu o finančnú injekciu. Aj keby sa nakoniec vláde, ktorá zatiaľ ústami kancelárky Angely Merkelovej podobný krok rezolútne odmieta, vplyvného nemeckého bankového ústavu uľútostilo, starostlivo budovaný imidž Deutsche Bank by utrpel značné šrámy.

    Až do začiatku globálnej finančnej krízy pritom všetko šliapalo z pohľadu nemeckého bankového gigantu doslova “ako po masle”. “Dvojciferný výnos z kapitálu bol štandardom a 20 % sa nepovažoval za nijako úžasný výsledok. Akcionári jasali a varovanie pred riskantným používaním zostatku vždy vyšiel do prázdna,” píše Die Zeit s tým, že existencia Deutsche Bank bola do veľkej miery závislá od ziskov v Londýne a Wall Street.

    “Deutsche Bank nemala zaistenú lukratívnu správu majetku ako vo veľkých švajčiarskych bankách. Rovnako tak nemala pod kontrolou ázijský trh ako britskú HSBC či Standard Chartered. Deutsche Bank nemohla ponúknuť takú vysokú poradenskú odbornosť ako Goldman Sachs. Napriek tomu v roku 2007 dosiahla svoj cieľ a dostala sa medzi tri najsilnejšie investičné banky na svete. Potom však prišla finančná kríza a ukázala, že investičné bankovníctvo v podaní DB bolo príliš drahé a riskantné.”

    Podľa Die Zeit Deutsche Bank na prvé varovné signály spočiatku vôbec nereagovala a jej obchodný model sa ukázal ako nie veľmi funkčný. Aktuálne poklesli akcie DB o šesť percent a v priebehu prvých deviatich mesiacov tohto roka sa banka dostala vo všetkých hlavných parametroch až za svojich konkurentov. “Prijaté opatrenia prišli príliš neskoro a aj teraz je pomer nákladov k výnosom vo výške 115 % v porovnaní s ostatnými svetovými bankami príliš vysoký,” uvádza Zeit.

    V lete začala banka uzatvárať niektoré svoje pobočky a v posledných mesiacoch sa vo finančnom svete neskrývane hovorí o jej možnom krachu. Niektorí bankoví experti dokonca prirovnávajú osud Deutsche Bank k situácii Lehman Brothers. Ak by však skutočne DB skrachovala, jej koniec by mal ešte ničivejšie dôsledky na ekonomiku Nemecka, ako to bolo v prípade Lehman Brothers. V neposlednom rade preto, že nemecká ekonomika je považovaná za hlavný motor Európskej únie a jej problémy by sa okamžite preniesli aj na ostatných členov EÚ.

    Vedenie banky stále verí, že buď dôjde k zníženiu pokuty na únosnú mieru, alebo sa dočká pomoci od nemeckej vlády. V tomto smere DB rozhodne nepotešil svojím včerajším vyjadrením člen predstavenstva Nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret, ktorý vo Viedni pred akýmikoľvek štátnymi zásahmi varoval. “Politická podpora bankového sektora musí raz a navždy skončiť. Bankové dinosaury by nemali dúfať, že sa svojou veľkosťou zachránia pred vyhynutím.”

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -