Rozsekané Aleppo: Rusi sa s tým nemažú, evidentne to chcú “rozdrviť” silou. A rýchlo

    0
    Ruský stíhací bombardér Su-34 počas leteckého útoku nad Sýriou (Autor: TASR)

    Tieto bomby, ktoré sú schopné zničiť podzemné kryty a velíny, zrejme naznačujú, že sa Rusko rozhodlo ukončiť dlhé obliehanie Aleppa a že Rusko má presné informácie, kde sa nachádzajú opozičné veliteľské centrá.

    Justin Bronk, výskumník z britského vojenského inštitútu RUSI, vysvetlil, že protibunkrové bomby sú veľmi špecifickými precíznymi zbraňami. “Vytvárajú krátery iných tvarov. Zasahujú veľmi hlboko a vybuchujú hlboko v podzemí, takže za sebou zanechávajú hlbšie, ale menej široké krátery ako iné bomby.”

    Rusko získalo presné informácie

    Dodal, že je veľmi nepravdepodobné, že by Rusko tieto bomby používalo necielene, len tak proti mestu, lebo tieto bomby sú veľmi drahé a vyžadujú špecifické, presné výzvedné informácie, ak majú byť efektívne. Je podľa neho možné, že Rusko získalo presné informácie o umiestnení opozičných veliteľských centier. Používané protibunkrové bomby sú zrejme laserom navádzané zbrane KAB-500L, analogické americkej sérii Paveway.

    Užívanie takýchto silne ničivých bômb vyvoláva paniku v meste, lebo sú teraz zraniteľné civilné kryty, nemocnice a zdravotné strediská, z ktorých mnohé sú umiestnené v podzemí, aby sa vyhli bombardovaniu.

    Celý text je TU.

    Britské listy tiež prinášajú preklad televíznej reportáže z východného Aleppa, ktoré sa sýrska armáda snaží dobyť. Vo východnej časti mesta stále žije asi 250 000 ľudí. Aktivisti uvádzajú, že od začiatku najnovšej Asadovej ofenzívy minulý štvrtok usmrtili asi 250 osôb. Keby sa Asadovi podarilo ovládnuť túto časť mesta, bolo by to za posledných šesť rokov pre neho najväčšie víťazstvo.

    Do nemocníc prichádza mnoho zranených

    OSN potvrdila, že Rusi vytvorili osem, údajne bezpečných koridorov z tejto oblasti. Nikto nimi ale neodchádza. Namiesto toho ľudia v meste zostávajú a ponáhľajú sa na kliniky dávať krv. Ruské vojnové lietadlá vraj útočia thermobarickými kazetovými bombami, čo vedie k väčšiemu ničeniu. Do nemocníc prichádza mnoho zranených ľudí. A tí potrebujú krv. Pretože po každom leteckom údere Asadových či ruských lietadiel prichádza do nemocníc zúfalé množstvo zranených ľudí.

    Rusi a sýrska vláda však nie sú jediní, čo necielene vraždia civilistov. Vzbúrenci vo východnom Aleppe sa, samozrejme, zameriavajú na vládou kontrolovanú štvrť, kde tiež žijú tisíce civilistov.

    Dobyté mestá môžu civilisti aj ozbrojenci opustiť

    Je tiež pravda, že Asadova armáda a Rusi umožňujú civilistom aj ozbrojeným vzbúrencom opustiť dobyté mestá. Takto k tomu došlo nedávno v meste Daraja. To isté sa stalo dnes v Homse, ale vzbúrenci obviňujú vládu, že ostreľuje civilné oblasti, vláda obviňuje vzbúrencov, že používa civilistov ako ľudské štíty.

    Celý text je TU.

    Britské listy tiež prinášajú preklad relácií BBC Panorama, ktorá bola o záchranároch z Aleppa. Armageddon. Apokalypsa. Ľudia používajú silné slová o tom, čo sa tu deje. Ale niekedy sú to tie najtichšie okamihy, ktoré odrážajú hĺbku zúfalstva.

    Režim tu zhodil dve barelové bomby. Usmrtilo to viac než pätnásť ľudí. Boli to účastníci pohrebu, pri ktorom boli pochované obete predchádzajúceho bombardovania.

    Záchranár Ismail sa zveruje: “Niekedy mám pocit, že žijem posledné dni svojho života.”

    Celý text je TU.

    - Reklama -