Neuveriteľné. Pozrite sa, ako sa jeden utečenec dostal zo Sýrie až do Londýna

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    Osemnásťročný Bašár Habib mal šťastný deň. Vybrala si ho skupina anarchistov známa pod menom No Borders a dala mu pas. Rakúsky. Na ňom bolo rakúske meno a dokonca aj fotografia úplne cudzieho človeka. A s týmto pásom vyrazil Bašár z Grécka do Británie. Šťastne doletel.

    Dostal peniaze, jednosmernú letenku nízkonákladovej spoločnosti Ryanair a so sebou mal iba ruksak.

    „Som úprimný človek a chcem sa stať doktorom, aby som mohol pomáhať ľuďom v Sýrii – ale pokojne som mohol byť džihádista alebo zločinec,“ poznamenal chlapec s tým, že je len otázkou šťastia, že má dobré úmysly.

    Za štyri hodiny po nástupe do lietadla vystúpil v poriadku v Londýne s pasom na meno Marius Brem. Ten má dlhšie vlasy, inú farbu očí a je o sedem rokov starší ako Bašár.

    Bašárov príbeh priniesol veľa otázok, z ktorých jedna rezonuje v hlavách mnohých bezpečnostných expertov naprieč celou Európou: Keď takto priletel osemnásťročný chalan, koľko ďalších mohlo prísť rovnakou cestou?

    A zatiaľ čo Bašár publikuje selfie z lietadla na internete, bezpečnostní experti si ďalej lámu hlavy. Mladík teraz žije v hosteli na severe Británie, kam sa dostal až z Deir ez-Zuru, mesta na východe Sýrie, ktoré bolo pod kontrolou Islamského štátu.

    „Povedali mi, že teraz som Marius a že si musím zapamätať detaily, pretože sa ma na nich môžu ľudia pýtať a ja by som ich mal vedieť bez toho, aby som sa pozeral do pasu,“ povedal Bašár o svojom stretnutí s anarchistami z No Borders.

    Keď doletel na londýnske letisko, údajne niekoľkokrát neprešiel kontrolou a výsledkom bolo, že si ho letisková bezpečnosť odviedla bokom. Nechceli od neho však vedieť, ako sa dostal do krajiny, ale pýtali sa ho, aká je situácia v Sýrii.

    „Bol som v šoku. Myslím si, že len chceli vedieť, či som skutočne utečenec. Boli ku mne veľmi milí,“ poznamenal Bašár s tým, že sa cítil ako v nebi.

    Ryanair aj aténske medzinárodné letisko sa k incidentu odmietli vyjadriť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -