Neberte nám tatarák

0
Restaurace, ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

Napriek tomu, že na celom svete je príprava a konzumácia tataráku úplne v poriadku, na Slovensku nie. Prečo?

Pretože od roku 2007 nikto nepovažoval za potrebné upraviť vyhlášku priam komunistického charakteru, ktorá zakazuje predávať AKÉKOĽVEK jedlo z mäsa, ktoré nebolo tepelne upravené.

Napriek tejto vyhláške Úrad Verejného Zdravia pod Ministerstvom Zdravotníctva, ináč známy pod menom “hygiena” posledných 10 rokov tatarák nezakazoval, nerozdával pokuty a úplne jeho existenciu ignoroval – čo všetky reštaurácie na Slovensku presvedčilo, že je jeho predaj vlastne v poriadku.

Odrazu to však ÚVZ prekážať začalo a pokutoval 6 bratislavských reštaurácií v jeden deň, pričom nám odkázal, že to isté spraví so všetkými reštauráciami, ktorým v jedálnom lístku tatarák nájde.

Hygienici si robia len svoju prácu, tomu rozumieme. Ale tento zákon je úplná sprostosť, ktorú treba zmeniť. Keďže neexistuje iný spôsob ako verejný tlak, prosíme vás – podpíšte petíciu za zmenu “tatarákovej” vyhlášky a zachráňte túto pochúťku.

Čo žiadame:

– aby sa upravila vyhláška č. 533/2007 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, menovite jej paragraf 9, číslo 2, odsek i, ktorý vraví, že možno podávať len pokrmy z tepelne upraveného mäsa

– aby sa miesto komunistického plošného zakazovania všetkého, čo sa nám nepáči nastavila zodpovednosť Reštaurácia – Zákazník a aby všetci občania tak mali možnosť konzumovať tradičné a obľúbené jedlo, k dostaniu na celom svete, pokiaľ sa tak rozhodnú

– aby sa konečne nastavila rozumná možnosť pre gastronomické zariadenia ovplyvňovať legislatívu, ktorou sa riadi Úrad Verejného Zdravia, rozumnou a vecnou diskusiou.

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -