Kiska tvrdými slovami rozhodne nešetril: Ľudia neveria štátu, preto narastá extrémizmus a populizmus

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    „Postavenie a úloha verejných ochrancov práv sa v dnešnej dobe výrazne zvyšuje s tým, že nielen v krajinách V4, ale aj v Európe a za morom sa stráca dôvera v štát. So stratou dôvery ľudí vo fungovanie štátu narastá extrémizmus, populizmus, ale v niektorých krajinách, bohužiaľ, aj silný nacionalizmus a fašizmus,“ povedal Kiska. Úloha verejného ochrancu práv je podľa jeho slov dôležitá v dvoch bodoch. Prvým je nachádzanie systémových zlyhaní štátu a poukázanie na ne. „V druhom rade ide o hľadanie riešení pre tých, ktorí sa prepadli sitom spoločnosti a už nevedia, čo robiť a vtedy sa obrátia na ombudsmana,“ uviedol.

    „V diskusii, ktorú sme mali, sme sa sústredili na tri oblasti, prvou z nich je, že je dôležité zdieľať najlepšie príklady riešenia z jednotlivých krajín. Zaoberali sme sa aj migračnou krízou, ktorá sa hlavne v Maďarsku priamo dotkla chodu krajiny, a treťou témou, ktorá patrí medzi najdôležitejšie, je to, ako je práca verejného ochrancu práv vnímaná vládou, parlamentom a politikmi,“ načrtol prezident.

    Podľa jeho slov ombudsman nemôže byť vnímaný len ako kritik, ako nepriateľ parlamentu, politikov a vlády, ale ako orgán, ktorý hľadá chyby. „Úlohou ombudsmana je hľadať chyby, poukazovať na ne a som presvedčený, že každá jedna vláda musí vnímať prácu verejného ochrancu práv ako výraznú pomoc pri hľadaní a nachádzaní nedostatkov spoločnosti,“ poznamenal Kiska.

    Podľa neho ombudsman nie je povolanie, ale poslanie. „Keďže slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová bude čoskoro končiť vo svojej funkcii, chcel by som sa jej poďakovať. Verím, že parlament bude pozorne postupovať pri voľbe nového ombudsmana,“ uzavrel prezident.

    Stretnutie ombudsmanov V4 sa koná na Štrbskom Plese od včera do stredy 28. septembra. „Budeme sa venovať zabezpečeniu nezávislého a účinného vyšetrenia policajných postupov a existencii nezávislého orgánu na prešetrovanie sporného policajného konania, teda zaoberať sa budeme súčasným stavom v jednotlivých krajinách V4 a prehľadom nezávislých orgánov vo všetkých krajinách EÚ,“ povedala Dubovcová. Počas stretnutia neobídu ani najzávažnejšie problémy ombudsmanov v krajinách V4 s dôrazom na sociálnoprávnu ochranu detí. 

    “Naša práca je zrkadlom, ktoré nastavíme politikom. Pokiaľ sa im nepáči, čo im predostrieme, tak nech niečo zmenia. Našou úlohou je, aby sme vydržali držať zrkadlo,“ povedala maďarská ombudsmanka Elisabeth Sándorová-Szalayová. Dodala, že pokiaľ politika zasahuje do základných práv človeka, o to viac je povinnosťou ombudsmanov, aby ich chránili. Za jeden z najväčších problémov v Poľsku považuje poľský ombudsman Stanislaw Trociuk privatizáciu. „Špecifickým problémom, ktorý trápi Poľsko, je privatizácia, ktorá nikdy nebola ukončená. Ťahá sa to z roka na rok,“ uzavrel Trociuk. 

    - Reklama -