Lajčák by sa po dnešnej voľbe šéfa OSN mohol tešiť, ale… Takto dopadol

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Ako druhý sa umiestnil bývalý šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý má rovnaký počet pozitívnych hlasov (osem) ako slovenský kandidát – minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Jeremič je pred Lajčákom vďaka tomu, že získal o jeden negatívny hlas menej ako slovenský kolega. Jeremič ich mal šesť, Lajčák sedem. TASR to potvrdil zdroj z prostredia OSN. Ljačák si však oproti posledným dvom hlasovaniam pohoršil, keďže v treťom a štvrtom kole skončil na druhej priečke. 

    Za Lajčákom nasledujú argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová, bývalý slovinský prezident Danilo Türk, generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska, bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková, bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srďan Kerim a bývalá moldavská vicepremiérka a ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová. 

    Podľa zdroja z prostredia OSN dnešné hlasovanie potvrdilo, že jednoznačným lídrom je Guterres, ale aj to, že krajiny príliš nedbajú na princíp regionálnych rotácií. “Potvrdzuje sa, že nárok východoeurópskych krajín sa veľmi neuznáva,” uviedol pre TASR tento zdroj. Rovnako sa podľa neho potvrdzuje fluktuácia hlasov.

    Pre Lajčáka je dobré, že sa naďalej pohybuje na popredných priečkach. Ženám sa v tomto hlasovaní príliš nedarilo. O Jeremičovi sa podľa uvedeného zdroja vie, že ho vetujú USA ako jeden zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

    Dnešné hlasovanie o novom generálnom tajomníkovi OSN bolo posledným neformálneho charakteru. Najbližšie sa má uskutočniť 5. októbra a má zahŕňať aj farebné odlíšené hlasovacie lístky, aby bolo možné určiť, ako hlasovalo päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA. Nový šéf OSN nahradí Pan Ki-muna, ktorému sa skončí mandát na konci roka po odslúžení dvoch funkčných období.

    Autor: TASR, sla

    - Reklama -