Rusov izolácia krajiny od Západu veľmi netrápi

    0
    John Kerry (vľavo) a Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Hoci nejde o úplne dramatický percentuálny prepad, čísla hovoria jasnou rečou. „Ruský medveď“ k svojmu šťastiu Západ nepotrebuje. Teda aspoň podľa výsledkov prieskumu, ktorý vykonalo moskovské Levada Center.

    Respondenti mali odpovedať na otázky týkajúce sa aktuálnej zahranično-politickej situácie najväčšej krajiny sveta, pričom za kľúčové možno označiť dve oblasti: súčasná izolácia Ruska a vzťah k Západu.

    Ako informoval portál RT.com, na otázku, či sú znepokojení rastúcou zahraničnou izoláciou Ruska, odpovedalo kladne 29 % respondentov, pričom dva roky predtým bolo znepokojených 36 % opýtaných.

    Naopak, izolácia krajiny vôbec neznepokojuje až 62 % Rusov (oproti 59 % v roku 2014).

    A pre úplnosť treba dodať, že 6 % respondentov nevedelo odpovedať a zvyšné 3 % si myslia, že krajina nie je nijako izolovaná smerom k možným zahraničným partnerom.

    Večný americký sok

    Klesajúce percentá možno vypozorovať aj pri otázke, či by si respondenti želali zlepšenie zahraničných vzťahov s USA, respektíve Západom celkovo. Kladne sa síce vyjadrilo solídnych 62 %, aj tak je to však menej ako v roku 2014, keď na rovnakú otázku odpovedalo pozitívne 68 % respondentov.

    Zaujímavá je aj téma najväčšieho ruského nepriateľa. Pracovníci centra nechali respondentov samých vymenovať štáty, ktoré im ako Rusom nie sú po chuti a zo zozbieraných dát potom zostavili konečné poradie.

    Asi neprekvapí, že prvenstvo si „vybojovali“ Spojené štáty americké so ziskom 72 %.

    Príliš neprekvapí ani druhá krajina, ktorou je Ukrajina (48 %). „Bronz“ sa ušiel Turecku, ktoré označilo za najväčšieho ruského nepriateľa 29 % opýtaných. 

    - Reklama -