Európa nepotrebuje USA a dohoda s nimi je hrozbou, myslí si komentátor

    0
    Protesty proti TTIP v nemeckom Hanoveri (Autor: SITA)

    Mikeš v svojom texte podčiarkuje, že zamestnávatelia za veľkou mlákou svojim zamestnancom poskytujú nižšie sociálne a zdravotné štandardy ako v Európe, napríklad v Nemecku. Množstvo firiem nie je povinných platiť zamestnancom odvody, to znamená, že nemajú zaobstarané zdravotné poistenie a ani poplatky, ktoré by mali poputovať do starobného či invalidného dôchodku či na príspevky na materskú dovolenku. „A tak štyri roky materskej dovolenky s príspevkami od štátu, ako napríklad v Česku, sú pre pracujúceho v Spojených štátoch doslova sci-fi,“ píše Mikeš.

    Komentátor tiež poznamenal, že takíto lacní zamestnanci dokážu vyrábať lacné produkty a to sa zamestnávateľom viac než páči. „Ak EÚ zruší clá na tieto lacné produkty a dovolí, aby zaplavili európske trhy, tak naše podniky buď skrachujú, alebo budú musieť prispôsobiť svoje sociálne štandardy tým americkým. To jest, budú ich musieť znížiť,“ podčiarkuje.

    „Keď budeme mať všade v Únii jednotné dane, jednotnú minimálnu mzdu a jednotné podmienky a povinnosti pre podnikateľov, potom sa môžeme pustiť do rokovania s USA či Kanadou,“ dodáva Mikeš.

    - Reklama -