USA netrpezlivo čakajú na prvú televíznu debatu Clintonovej a Trumpa

    0

    Donald Trump a Hillary Clintonová sa dnes večer miestneho času po prvý raz počas kampane postavia zoči voči pred televízne kamery. Debata potrvá 90 minút a nebudú v nej ani prestávky, ani reklamy. Budú ju vysielať všetky hlavné televízne stanice a moderovať ju bude Lester Holt z televízie NBC News. 
    Debata bude rozdelená na tri tematické časti: smerovanie Spojených štátov, dosiahnutie prosperity a bezpečnosť krajiny.

    Televízny súboj kandidátov na budúceho prezidenta si podľa odhadov minimálne zo zvedavosti pozrie toľko Američanov, koľko ich sleduje Super Bowl, finále play-off ligy amerického futbalu. Super Bowl má zatiaľ rekord 115 miliónov divákov, a to z minulého roka.

    Debata prezidentských kandidátov naposledy vyvolala taký vysoký záujem v roku 1980. Jimmy Carter a Ronald Reagan vtedy pritiahli k obrazovkám 80 miliónov Američanov.

    Prečo sa Američania na tohtoročnú debatu tak tešia?


    Po prvé, jedným z kandidátov je Donald Trump, ktorý si nekladie servítku pred ústa a povie na rovinu, čo si myslí. Nezriedka sú jeho názory radikálne či poburujúce, a to priťahuje pozornosť. Mnohí už nazvali jeho kampaň televíznou šou.

    Po druhé, Trump a Clintonová v posledných týždňoch na seba ostro útočili a ľudia sú zvedaví, čo sa stane, keď sa stretnú pred televíznymi kamerami.
    Po tretie, obaja sú najneobľúbenejšími kandidátmi na prezidenta v histórii prieskumov verejnej mienky v USA. 
    Po štvrté, po prvý raz v dejinách Spojených štátov sa v debate predstaví žena. 

    Všetci sú teda zvedaví a nikto nevie, čo očakávať. Rozhlasová stanica NPR sa včera vo vysielaní pýtala: “Máme očakávať rozhodujúci moment v našich dejinách? Podklad, na základe ktorého si vyberieme? Alebo len senzačne dobrú šou?”

    Ako sú kandidáti na súboj pred kamerami pripravení? 

    Hillary Clintonová bola cez víkend doma a pripravovala sa. Médiám členovia jej tímu prezradili, že Clintonovej dlhoročný poradca Philippe Reines sa hral na Trumpa a Clintonová tak trénovala televízny súboj proti nemu. Clintonová chce v debate poukázať na to, že Trump klame.
    Trump bol v sobotu ešte na predvolebnom mítingu. Člen jeho tímu uviedol, že Trump sa síce nepripravoval tradične, ale na debatu je pripravený perfektne. Na kritiku svojej súperky vraj reagovať nebude. Chce sa sústrediť na prihovorenie sa bežným Američanom. 

    Hoci debata je vysoko očakávanou, politológovia pripomínajú, že v minulosti debaty výrazne neovplyvnili preferencie kandidátov. Keď sa aj čísla po debate zmenili, boli to len malé a dočasné zmeny. Neraz však debaty poznačili imidž kandidáta a hovorí sa o nich dodnes. 
    Napríklad v roku 1984 sa Ronald Reagan zdal byť počas debaty nesústredeným, čo ešte viac pritiahlo pozornosť k jeho vysokému veku. Mal vtedy 73 rokov. V roku 1992 sa George H.W. Bush počas debaty dlho pozeral na svoje hodinky. Kritizovali ho za to a pýtali sa, či sa ponáhľal na niečo lepšie. V roku 2000 sa stali neslávne slávnymi hlasné povzdychy Ala Gorea, ktoré vydával, keď počúval Georgea W. Busha. 
    Clintonová a Trump absolvujú ešte dva televízne súboje – 9. a 19. októbra. 

    - Reklama -