Vysoká hra. Regionálne voľby v Španielsku môžu rozhodnúť o ďalšom osude vlády

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)

    Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy dúfa, že v domovskej Galícii presvedčivo zvíťazí jeho konzervatívna Ľudová strana (PP), ktorej kandidátku tu vedie šéf regionálnej samosprávy Alberto Núňez Feijóo, informovala agentúra DPA. V Baskicku sa uchádza o nový mandát tamojší regionálny vodca Iňigo Urkullu z Baskickej národnej strany (PNV).

    Dôležitými pre Madrid budú podľa DPA predovšetkým zisky socialistov (PSOE), keďže prípadný neúspech môže znamenať obmedzenie vnútrostraníckeho vplyvu ich lídra Pedra Sáncheza, ktorý doteraz bránil vytvoreniu novej španielskej vlády na čele s Rajoyom. Iní socialisti, ktorých pozícia by sa mohla posilniť, sú totiž ochotní pokračujúce vládnutie PP tolerovať.

    Španielskym politickým stranám sa nedarí zostaviť vládu už deväť mesiacov, pričom hrozí vypísanie ďalších predčasných parlamentných volieb. Z oboch predošlých volieb, ktoré sa uskutočnili v decembri 2015 a júni 2016, nevzišiel jasný víťaz a rokovania o vytvorení vládnej koalície boli doteraz bezúspešné.

    - Reklama -