Nič neokupujeme. Žili sme tu tisíce rokov. Významný Izraelčan bráni svoju krajinu

    0
    Izraelská bezpečnostná bariéra v Betleheme (Autor: Peter Števkov)

    Lang prišiel do Izraela zo Spojených štátov amerických a spolu so svojou rodinou žije v jednej zo židovských osád na Západnom brehu Jordánu, ktoré medzinárodné spoločenstvo označuje za ilegálne. Rovnako ako izraelská vláda je však presvedčený, že má plné právo tam byť. „Historické územie Judea sa už podľa názvu vzťahuje k židovskému obyvateľstvu, ktoré sa na tomto území v minulosti vždy nachádzalo. Počas rokov 1948 až 1967, keď bola Judea súčasťou Jordánska, krajina názov zmenila na Západný breh Jordánu. Cieľ premenovania bol však jediný – ukázať, že na tomto území nie je žiadna židovská história,“ myslí si Lang.

    Podotýka, že Židia v lokalite žili tisícročia, na čom nemôžu nič zmeniť dve desaťročia, počas ktorých boli z územia vyhnaní. Budovanie osád Lang tiež ospravedlňuje i bezpečnostnými požiadavkami. „Európska únia ale nesúhlasí s našou politikou a tvrdí, že sme okupanti. To nie je pravda. Ak totiž vtedy takmer nikto neuznal jordánsku anexiu Západného brehu, tak ani teraz nemožno hovoriť o tom, že Izrael Západný breh okupuje,“ zdôrazňuje a prstom na mape ukazuje, čo všetko pod Izrael patrí. K židovskému štátu pritom pričleňuje aj dnešné palestínske územia.

    Aj Yehuda Shaul je Žid a aj on má korene v Severnej Amerike. Tri roky tiež slúžil v izraelskej armáde. Jeho názor na okupáciu je však úplne odlišný. „Každý, kto si myslí, že môžeme kolonizovať akékoľvek územie, sa hlboko mýli. Kto nám dal právo okupovať Palestínčanov už 50 rokov? My sme sa ich nepýtali a teraz ich ešte máme žiadať, aby sa sami prihlásili rokovať? To predsa nemôžeme myslieť vážne,“ podotýka Shaul, ktorý v roku 2004 z armády odišiel a založil iniciatívu Breaking the Silence. Tá zbiera svedectvá izraelských vojakov o tom, čo sa deje v Pásme Gaze či na Západnom brehu Jordánu.

    - Reklama -