To sa voličom Merkelovej asi nebude páčiť. Ďalšie nepríjemné správy z Nemecka ohľadom utečencov

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Takmer polovica odmietnutých žiadateľov o azyl získala právo na trvalý pobyt a ďalšia tretina má právo na prechodný pobyt. Najväčšiu skupinu tvoria Turci (77 660) a za nimi nasledujú migranti z Kosova (68 549) a zo Srbska (50 817). „To, že títo žiadatelia o azyl neboli vyhostení, hoci boli odmietnutí, môže mať veľa dôvodov. Keď pochádzajú z Tuniska, Alžírska alebo Maroka, nemajú často žiadne doklady. Okrem toho môže byť dôvodom neuskutočnenej deportácie nejaký zdravotný problém,“ uvádza týždenník.

    Počet deportácií však aj napriek tomu narastá. Zatiaľ čo minulý rok bolo deportovaných asi sedemnásťtisíc osôb, tak za tohtoročných sedem mesiacov sa nemeckým úradom podarilo deportovať už viac ako trinásťtisíc migrantov. „Ešte viac potom stúpol počet prípadov, keď cudzinci opúšťajú Nemecko dobrovoľne v rámci repatriačného programu. Zatiaľ čo za dvanásť mesiacov roku 2015 takto opustilo krajinu vyše 35 000 ľudí, počet repatriovaných v tomto roku dosiahol takmer rovnaké číslo už za prvých sedem mesiacov,“ uvádza sa ďalej v štatistikách.

    Počet žiadostí o azyl v druhom štvrťroku 2016 v rámci členských štátov Európskej únie opäť stúpol a prekročil hranicu tristotisíc. Najviac žiadostí o azyl dostalo Nemecko (187 000), na druhom mieste nasleduje s veľkým odstupom Taliansko (27 000) a tretie je so skoro 18 000 žiadosťami o azyl Francúzsko. „Na štvrtom mieste je navzdory reštriktívnej prisťahovaleckej politike Maďarsko, kde od apríla do júna tohto roku požiadalo o azyl takmer pätnásťtisíc osôb,“ dopĺňa Zeit.

    Na piatom mieste nasleduje v období medzi tohtoročnom aprílom a júnom Grécko (12 000). „Obe krajiny zaznamenali v druhom štvrťroku najvyšší nárast počtu žiadostí o azyl. V prípade Grécka to bolo o 132 % a v prípade Maďarska o 118 %. V pomere k počtu obyvateľov potom patrí Maďarsku s jeho žiadosťami o azyl druhé miesto za prvým Nemeckom. Na treťom mieste je v tomto ohľade Rakúsko, ktoré pritom v ostatných mesiacoch schválilo mnoho obmedzení a chystá sa dokonca stavať hraničný plot.“

    Z aktuálnych štatistík ďalej vyplýva, že najviac žiadateľov o azyl prišlo aj v druhom štvrťroku tohto roku zo Sýrie (90 500). Hneď za Sýriou nasleduje Afganistan, odkiaľ sa rozhodlo požiadať o azyl v niektorej z európskych krajín viac ako päťdesiattisíc ľudí. To je o šestnásťtisíc ľudí viac ako žiadateľov o azyl z Iraku, ktorí tak tvoria tretiu najpočetnejšiu skupinu žiadateľov. Spolu predstavujú žiadatelia o azyl z týchto troch krajín takmer šesťdesiat percent zo všetkých osôb, ktoré požiadali v Európe o azyl.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -