Vladimír Skalský: Na unikátním festivale sa prepojí Slovensko a Morava

0
Vladimír Skalský (Autor: archiv praha.eu)

Cez víkend 24. a 25. septembra sa v Múzeu Kysuckej dediny Vychlovke.uskutoční unikátny festival Jánošík & Ondráš Folk Fest, ktorý predstavuje slovenský a moravský folklór spolu. Chceme poukázať na to, že na oboch brehoch rieky Moravy sa často spievajú tie isté pesničky, že tieto regióny sú si folklórne nekonečne blízke, pozoruhodné je, že bližšie, než Morava a Čechy. To môžem povedať ako riaditeľ festivalu i predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

Na festivale sa predstavia dve stovky účinkujúcich, prakticky napoly z Moravy a zo Slovenska. Festival sa podľa Skalského uskutoční podstatne vo väčšom než v predchádzajúcich troch ročníkoch – a to napriek tomu, že sa koná čisto zo súkromných zdrojov, bez akejkoľvek štátnej podpory.

Unikátnosť festivalu spočíva i v jeho programech – popri klasických koncertech sa uskutoční například aj koncert priamo v idúcich vagónoch úvraťovej železničky, ktorá bola nominovaná dokonca aj na technickú pamiatku UNESCO. Festival je nazvaný podľa dvoch zbojníkov – jedného zo Slovenska, druhého z Valašska na Morave.

Celý festival bude moderovať česko-slovenská dvojica: niekoľkonásobná miss a dnes riaditeľka Miss folklór, lúčničiarka Barbora Palovičová so skúseným moderátorom z Rožnova pod Radhošťom Tomášom Grossom. Z Moravy privezú dokonca aj ich tamojšie spracovanie slovenského folklóru – tomu sa venuje súbor Fogaš z Ostravy. No a medzi hviezdy budú iste patriť aj najvýznamnejšie slovenské heligonkárky na čele s Vlastou Mudríkovou.

Generálnym partnerom festivalu je Váhostav SK. Programovým riaditeľom je vynikajúci slovenský folklórista z Prahy Dušan Gelien.

- Reklama -