Nové módne trendy. Budú sa ženy stále viac zahaľovať?

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    V módnom priemysle majú moslimskí dizajnéri či značky čoraz väčší vplyv. Odráža sa to aj na trendoch, na ktoré reagujú aj známe módne domy ako Dolce & Gabbana či reťazce s módou a do sveta vypúšťajú módne línie výrazne ovplyvnené skromnou módou. „Skromná móda je o uvedomovaní si a oslave krásy v rôznorodých kultúrach,“ hovorí kreatívny riaditeľ značky takejto módy Aywa, Waqaas Ahmed.

    Vo videu na portáli The Telegraph dizajnéri prezentujú farebné odevy, ktoré rešpektujú pravidlá islamu a ženy sú v nich patrične zahalené. Ženy by však podľa návrhárov mali stále mať svoj osobný štýl a identitu. „Toto módne hnutie hovorí, sme tu, sme módni, sme moslimovia,“ hovorí jedna z módnych blogeriek vo videu. Podľa ďalšej blogerky médiá vnímajú tento módny trend pozitívne a jediné, s čím majú problém, sú burkiny. Keby sa na ne však pozerali ako na plávací oblek, všetko by bolo v poriadku.

    „Keď máte určené prísne pravidlá, je to oveľa väčšia výzva a zábava a to sa mi na tom páči,“ myslí si dizajnér a dodáva: „Móda. Viera. Je to úžasné spojenie týchto dvoch vecí.“ Dizajnéri skromnej módy tvrdia, že to, čo si žena oblečie, by malo vyjadrovať jej osobnosť, všetko je jej voľba.

    Z módy, do ktorej zasahuje aj náboženstvo, si už v minulosti robil žarty známy americký humorista a kritik náboženstiev Bill Maher. Vo svojej šou zorganizoval Fundamentalistickú módnu prehliadku, v ktorej sa modelky predvádzali zahalené od hlavy po päty sprevádzané humoristovým uštipačným komentárom. „Tento outfit priam kričí, pozrite, som žena dvanásteho storočia,“ komentoval predstavenú burku Maher.  

    - Reklama -