Šéf ruskej banky prehovoril o „obrovskom majetku“ Vladimira Putina

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Správy mnohých médií o tom, že ruský prezident má údajne na kontách obrovské imanie, sú podľa Andreja Kostina, výkonného riaditeľa VTB Bank, úplne mylné.

    „Neverím, že by mal pán Putin dve miliardy dolárov, pretože aj keby ich chcel mať, neviem, ako by ich utratil. Myslím si, že takí ľudia sú do konca svojho života odsúdení žiť pod drobnohľadom zo všetkých strán a on taký nie je,“ poznamenal Kostin pre CNBC.

    „Je veľmi oddaný svojej práci. Skutočne chce Rusko zmeniť. A nemyslím si, že by osobné obohatenie bolo jednou z jeho životných priorít… Nikto tie jeho údajné miliardy či dokonca len milióny nikdy nevidel,“ dodal.

    Putinova strana Jednotné Rusko vyhrala parlamentné voľby, čím mu v prípade, že si to bude priať, mohla umožniť štvrtýkrát kandidovať na ruského prezidenta.

    Navzdory vlastníctvu veľkého podielu vo VTB Bank štát do jej pôsobenia vôbec nezasahuje. „Za dvadsať rokov sa mi ani raz nestalo, že by volal ruský prezident a povedal: Mali by ste požičať tomu a tomu,“ priznal Kostin s tým, že vzťah medzi bankou a štátom je rovnaký ako medzi firmou a jej väčšinovým vlastníkom.

    Podotkol, že korupcia predstavuje v Rusku stále zásadný problém, ale jeho banky sa to netýka. „Pevne verím, že slúžim záujmom ruskej ekonomiky a mojich akcionárov, z ktorých 40 % sú súkromní investori,“ uviedol Kostin.

    - Reklama -