Glváč pre PL.sk: Ľudia si určite neželajú, aby parlament pripomínal blázinec alebo krčmu. S budúcnosťou Smeru je to takto

    0
    Martin Glváč (Autor: TASR)

    Opozícia je proti novele rokovacieho poriadku, hovorí o cenzúre, obmedzovaní demokracie, návrate do mečiarovských čias. Budete na ňom trvať?

    Argumenty opozície nie sú pravdivé. V prvom rade si musia všetci uvedomiť, že poslaním národnej rady je zákonodarná moc, ľudia očakávajú, že poslanci budú schvaľovať zákony, najlepšie také, ktoré im uľahčia život. Opozícia si dala po voľbách cieľ, konkrétne robiť vláde peklo zo života. A v zmysle toho fungujú. Z politiky sa vytráca obsah, chcú z neho vytvoriť miesto hádok a urážania a predháňať sa, kto je v tom lepší. Posledné dni parlamentnej schôdze iba potvrdzujú, že zmeny v rokovacom poriadku sú nutné. Aký príklad dávajú spoločnosti, mladej generácii, keď len urážajú a oplzlo nadávajú. Návrh novely rokovacieho poriadku je v prvom rade o občanoch Slovenska, o zefektívnení práce parlamentu bez toho, aby bránil opozícii kritizovať vládu. O tom je novela rokovacieho poriadku. Ľudia si určite neželajú, aby v parlamente vládol chaos a pripomínal blázinec alebo krčmu.

    Hovoríte, že opozícia nič nerobí, ale veď aj na tejto schôdzi predložila návrhy zákonov.

    A videli ste ich? Pretože to vyzerá, akoby len chceli verejnosti ukázať, ako pracujú. Je tam zákon o zrušení koncesionárskych poplatkov, predložený už po x-krát. Nič nové. A určite viete, že koncesionárske poplatky sú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Potom zákon, kde menia jedno slovo. Dvaja opoziční poslanci predkladajú totožný návrh, akoby sa nevedeli dohodnúť a tiež populistické návrhy, ktoré majú finančné nároky na rozpočet. No hlavne chcem niečo presadiť, snažím sa rokovať a získať podporu pre svoj návrh. Nikto nerokuje. Skutočný záujem presadiť zákon chýba.

    Poslanec Daniel Lipšic povedal, že poslal vedeniu NR SR žiadosť o stretnutie k zriadeniu vyšetrovacích výborov a ozval sa mu len Andrej Danko.

    Preveril som si, či mi od pána Lipšica niečo prišlo, nič som nenašiel. Ak má záujem, samozrejme, že sa s ním stretnem.

    Myslíte si, že sa vám podarí zlepšiť situáciu zmenou rokovacieho poriadku? Opoziční poslanci vyhlasujú, že budú ešte horší a nebudú tie pravidlá rešpektovať…

    Je to obraz dnešnej opozície, ktorá o sebe hovorí, akoby bola nad zákonom, mohla porušovať zákony, podporuje porušovanie zákonov. Kričí na iných, že kradnú, konajú nezákonne, ale keď príde na dôkazy, ukáže sa, že klamali. To je politika dnešnej opozície. Volajú po slušnosti, ale sami nie sú slušní, volajú po tolerancii a sami nie sú tolerantní. Podceňujú ľudí, keď si myslia, že to nevidia. Opozícia pri rokovacom poriadku kritizovala, že sme ho predložili a teraz niektorí tvrdíme, že v druhom čítaní sme pripravení na zmeny a aj o nich rokovať. Veď je to normálne. Chcem opozícii pripomenúť, že žiadny poslanec opozície neprišiel rokovať s koalíciou pred podaním návrhu zákona. Takže na nás je iný meter?

    Podľa opozície vláda nič nerobí…

    Na tejto schôdzi sme posunuli do druhého čítania protischránkový zákon z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorý zvýši transparentnosť pri narábaní s verejnými zdrojmi. Záujemcovia o štátne tendre budú musieť odkryť vlastnícku štruktúru. Slovensko bude patriť v EÚ k lídrom v oblasti boja proti schránkovým firmám. Od októbra sa zníži pokuta za neuhradené diaľničné mýto, sprísňujeme pravidlá pri poskytovaní pôžičiek nebankovkami, aby sme zvýšili ochranu ľudí. Ministerstvo zdravotníctva predložilo návrh na zamedzenie vyvážania drahých nedostatkových liekov do zahraničia, aby sme ich mohli poskytnúť našim občanom. Valorizujeme vianočný príspevok niektorým poberateľom dôchodkov a valorizujeme tiež dôchodky.

    Nudný parlamentný život nedávno rozvírila podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová, že ju pri rozdeľovaní služieb predseda NR SR pritlačil k múru. Ako to bolo z vášho pohľadu?

    Už je to za nami a nechce sa mi to veľmi rozmazávať. Nemyslím si, že našou úlohou je zaťažovať ľudí svojimi problémami. Povedzme, že to bolo nešťastné riešenie zo strany kolegyne, ponúkli sme jej pomoc, ktorú prijala. Opozícia sa pokúsila zneužiť tento umelý konflikt na to, aby koalíciu vyfarbila ako neľudskú, zameranú proti ženám. No úplné výmysly.

    Podpredseda Smeru–SD Marek Maďarič povedal, že jeho úlohou je pripraviť stranu na obdobie bez Roberta Fica. Kto by ho mohol nahradiť?

    Robert Fico je v politike veľmi dlho, ale zároveň je to najúspešnejší politik v našej histórii a stále je silnou osobnosťou formujúcou politiku Slovenskej republiky. Táto otázka pre mňa nie je aktuálna a preto sa nad tým ani nezamýšľam. Nemyslím si, že SMER–SD čaká budúcnosť podobná HZDS, lebo v strane je veľa výrazných osobností.

    Ste členom výboru NR SR pre ľudské práva a menšiny, ktorý sa zaoberá najaktuálnejšou kauzou resocializačného zariadenia Čistý deň, kde malo dôjsť k zneužitiu maloletej. Zlyhalo ministerstvo práce a ministerstvo vnútra, ako to tvrdí opozícia?

    V celom tomto prípade by mal byť na prvom mieste človek, v tomto prípade Natália. Je neprípustné, ak sa niektorí rozhodli urobiť z tejto témy politiku a zbierať body na nešťastí druhých. Správanie nemenovaného poslanca, ktorý nie je členom výboru, ako sa predvádzal a vyčkával na kamery a mikrofóny novinárov je absolútnym hyenizmom. Tomu mala predsedníčka výboru pani Jurinová zabrániť, nie v tichosti to tolerovať. Koalícia podporila poslanecký prieskum v zariadení, uvidíme, či výsledok splní naše očakávania. Niektorí poslanci si v tomto prípade zamenili svoju úlohu, opäť chcú obviňovať a súdiť. Dokonca vyhlasujú, že za to celé môže smerácka mafia. To je naozaj cez čiaru. To však nie je naša úloha. Zhruba polovica rodičov, ktorí majú deti v tomto zariadení, sa za neho postavila, takže to nie je jednoznačné. Samozrejme, to čo tvrdí Natáliina matka, treba preveriť a vyvodiť dôsledky, to nikto nespochybňuje.

    - Reklama -