Kisku si všimol známy americký portál. Zaznel výrok: Ak chcete pomáhať ľuďom, musíte sa stať politikom

    0
    Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

    Slovenský prezident sa spovedal reportérke Lan Anh Vuovej, ktorá na úvod článku spomína, že Andrej Kiska sa v roku 2012 rozhodol kandidovať ako nezávislý kandidát na prezidenta a počas svojej kariéry sa venoval aj charite.

    Prezident v rozhovore pre americký Huffington Post spomínal aj na svoje detstvo a rodinu. Podľa jeho slov mal na neho veľký vplyv jeho otec, vďaka ktorému išiel študovať na Slovenskú technickú univerzitu. Po revolúcii sa Kiska rozhodol skúsiť šťastie v USA, vôbec sa mu tam však nedarilo a preto sa vrátil domov na Slovensko, kde založil niekoľko firiem. Začiatky však nemal ľahké a prvá spoločnosť čoskoro skrachovala.

    Neskôr sa mu ale začalo dariť. „Čím som bol úspešnejší, tým viac som sa sám seba pýtal, aký je zmysel môjho života. Uvedomil som si, že ako úspešný človek mám morálnu povinnosť pokúsiť sa spoločnosti niečo vrátiť a pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú,“ povedal prezident a spomenul, že v roku 2006 predal všetky svoje podiely v spoločnostiach VÚB a založil charitu Dobrý anjel.

    „Ako povedal Ghándí, ak chcete pomáhať ľuďom, musíte sa stať politikom,“ vysvetlil Kiska svoju motiváciu, prečo sa rozhodol kandidovať na post prezidenta. V roku 2014 ho teda naozaj zvolili. Podľa jeho slov sa po návrate z USA nevzdával a každé zlyhanie vnímal len ako ďalší krok na ceste za úspechom. Okrem toho je však podľa Kisku dôležité aj zaujímať sa o druhých. Skôr, ako začal kandidovať, sa podľa jeho slov poradil s blízkymi ľuďmi a sám seba považuje za tímového hráča. Mladým ľuďom prezident odkázal, aby sa nebáli zobrať svoj život do vlastných rúk a nenechali sa odradiť neúspechom.  

    - Reklama -