Somálsky imigrant sa vo Švédsku necíti bezpečne. Chce sa vrátiť domov

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Podľa Mohammeda Dameho je to na predmestiach Göteborgu ako vo vojnovej zóne. V rozhovore pre nórsku štátnu televíziu NRK uviedol, že mu nejde ani tak o správanie sa k migrantom, ktorým je aj on samotný, ale skôr o to, že kriminalita v oblasti je podľa neho neúnosná. Polícia je však stále viac vyťažená a samotní policajti si vzhľadom na nebezpečie hľadajú prácu inde.

    O policajtoch vo Švédsku sme písali TU.

    Dame pritom nie je ani zďaleka jediný, kto sa musí zamyslieť nad tým, či je vo Švédsku ešte stále v bezpečí. Somálčan, s ktorým nórska NRK urobila rozhovor, pritom nebol závislý od sociálneho systému. Pracoval ako civilný zamestnanec pre políciu a jedna z kriminálnych skupín zo štvrte, v ktorej býval, ho obvinila, že jej členov prezradil polícii.

    Po vyhrážkach smrťou nasledoval incident, pri ktorom Dameho obkľúčila skupinka ozbrojených mladíkov a Somálčan bol nútený odsťahovať sa aj s deťmi na utajené miesto. „Sme vo vojne, zbrane a drogy sú všade,“ povedal Dame v rozhovore.

    Somálčan, ktorému šlo údajne o život len preto, že ho jeho susedia migranti začali považovať za policajného udavača, tvrdí, že viacero ľudí z jeho okolia zvolilo rovnakú cestu ako on, aby sa vyhli kriminalite, ktorá postihuje najmä predmestia obývané migrantmi.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -