Múr proti migrantom už stavajú. Bude stáť milióny eur

    0
    Tábor utečencov prezývaný Džungľa stojí pri diaľnici neďaleko francúzskeho prístavného mesta Calais.jpg (Autor: TASR)
    Správy o výstavbe bariéry, ktorú Francúzi prezývajú „Veľký múr pri Calais“, sa objavili už pred niekoľkými mesiacmi, ale dnes je už projekt realitou. Stena proti migrantom už vyrastá pozdĺž diaľnice pri severofrancúzskom prístavnom meste z investícií, ktoré Londýn poskytol Parížu v záujme zníženia počtu migrantov, ktorí sa dostanú do Británie. 
     
    Cena múru, ktorý má ochrániť vodičov nákladných vozidiel pred „nájazdmi“ migrantov snažiacich sa dostať na korbách kamiónov do Veľkej Británie, kilometer dlhej bariéry, ktorá má lemovať obe strany diaľnice vedúcej do Eurotunela, je podľa britských odhadov približne 2 milióny 200-tisíc eur. 
     
    Múr povedie len niekoľko stoviek metrov od tábora prezývaného Džungľa a práve tento ilegálny tábor sa už snažili francúzske úrady aspoň sčasti vypratať, ale neúspešne. Za asistencie polície vypratali úradníci pred pár mesiacmi takmer polovicu Džungle, ale ani to nepomohlo. Dnes tam podľa odhadov charitatívnych organizácií, ktoré do tábora nosia jedlo a humanitárnu pomoc, žije približne 10 000 ľudí. 
     
    Práve Džungľa sa stala pre migrantov a pašerákov ľudí akýmsi prestupným stanoviskom na ceste do Veľkej Británie, ktorá je po Nemecku jednou z vytúžených krajín, kam mieri najviac utečencov. Niekoľko metrov vysoký múr za vyše dva milióny eur, ktorý bude po dostavbe lemovať kilometer diaľnice pri Calais, zaplatí Londýn z balíka vo výške 17 miliónov libier, ktorý vyčlenila predošlá britská vláda na pomoc pre boj s ilegálnou migráciou vo Francúzsku. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -