Sme rešpektovaná krajina a máme byť na čo hrdí, myslí si Fico

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Summit podľa neho rozhodne splnil svoj účel. „Lídri EÚ dali jasne najavo, že chcú pokračovať v projekte EÚ spoločne ďalej,“ napísal premiér. Symbolikou v tomto ich spoločnom cieli malo byť aj miesto pracovného obedu, ktorý sa odohral na lodi na Dunaji. Loď, na ktorej lídri rokovali, má vyjadrovať, že v EÚ sme všetci na jednej lodi.

    V Bratislave sa podarilo pomenovať hlavné problémy, ktorým Únia dnes čelí, vrátane narastajúcej vlny extrémizmu a euroskepsy. Lídri prijali zodpovednosť za tento problém a zhodli sa, že je potrebné odpovedať naň lepšou politikou a jasnými prioritami.

    Hovorilo sa o migračnej kríze aj ekonomike EÚ

    V otázke migračnej krízy padlo jednotné rozhodnutie, dôsledne posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ a radikálne znížiť prílev nelegálnych migrantov. Konkrétnym krokom vedúcim k naplneniu týchto snáh má byť zriadenie spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, o čom bude finálne rozhodnuté už v októbri.

    V oblasti ekonomiky a hospodárstva plánuje EÚ klásť dôraz na zvyšovanie zamestnanosti, najmä u mladých ľudí, v čom má pomôcť aj zvýšená pozornosť venovaná využitiu digitalizácie. Zároveň bude zdvojnásobený objem Junckerovho investičného fondu, čo bude mať konkrétny dosah aj na podporu a realizáciu projektu na Slovensku.

    „Máme byť na čo hrdí“

    Premiér tiež vyhlásil, že pre Slovensko je dôležité, že summit bol hodnotený ako profesionálne zvládnutý aj z hľadiska dopravných obmedzení v hlavnom meste, ale i po formálnej stránke. „Slovensko ukázalo, že vie podať maximálne profesionálny výkon, a summit potvrdil, že sme dnes v Európe vnímaní ako dôveryhodná a rešpektovaná krajina a máme byť na čo hrdí.“

    - Reklama -