Vladimír Železný: Európa už je stratená

    0
    Vladimír Železný (Autor: Hans Štembera)

    V júni ste na konferencii Brexit a czexit – Bezpečnosť a prosperita v Európe bez EÚ, kto sa konala len deň pred brexitom, odhadovali, že z EÚ nakoniec Briti odídu. Pritom ste povedali: „Náš hlas bol pred mnohými a mnohými rokmi, keď sme vstupovali do EÚ, hlasom extrémistov, hlasom úzkej skupiny, a teraz s potešením zisťujem, že náš extrém sa postupne stáva mainstreamom a dnešný deň v Británii dokonca možno ukáže, že sa môže preklopiť do majority. A to je úžasný pocit!“ S akými pocitmi ste nakoniec sledovali dianie vo Veľkej Británii?

    Pretože poznám britskú situáciu veľmi dobre a Nigel Farage je dokonca môj priateľ – on bol v EÚ predseda euroskeptickej frakcie Nezávislosť a demokracia v čase, keď ja som bol jej podpredsedom – tak dúfam, že ho kráľovná povýši do šľachtického stavu, pretože jej vrátil jej krajinu. Predsa len to je monarchia, hoci konštitučná, a ono stále tuhšie a tuhšie regulácie EÚ jej ukrajovali jedno národné právo za druhým. Podľa triezvych odhadov si totiž až 80 percent právomocí na seba už stiahla EÚ, čo v krajine, kde je hlavou monarcha, môže spôsobovať určité roztrpčené pocity. Tie napokon vyjadrila kráľovná mimoriadne taktne a mimoriadne elegantne, keď sa krátko pred brexitom opýtala, čo sa vlastne stane, keď nastane ten brexit. To, ako sa to spýtala, bolo od nej geniálne. A pretože Nigel bojoval nielen za navrátenie krajiny obyvateľom Veľkej Británie, ale nesporne taktiež aj za navrátenie krajiny do rúk jej veličenstva už dvadsať rokov, tak ja dúfam, že ho kráľovná povýši do šľachtického stavu, pretože jej vrátil jej krajinu.

    Lenže o Farageovi sa traduje, že je to len taký populista, skoro blázon…

    Nie, to nie je žiadny blázon! Je to, naopak, jeden z najbystrejších politikov, akého som v živote poznal. Je erudovaný a je to aj geniálny rečník. Viete, my sme mali v EÚ také pravidlá, že štandardný delegát, štandardný poslanec EÚ, mal k dispozícii maximálne minútový prejav, a Nigel Farage ako predseda frakcie mohol mať spravidla prejav dvojminútový. Lenže on počas tých dvoch minút povedal spamäti brilantnú politickú mikroesej, v ktorej nakoniec bolo všetko, čo potreboval, a navyše počas tých dvoch minút pourážal všetkých, ktorých potreboval pourážať, a ešte sa mu do toho vošiel aj geniálny vtip. Je to oddaný človek, ktorý jednej politickej idei zasvätil dvadsať rokov svojho politického života a navyše za to ešte nič neinkasoval v tom smere, že by bol kráľovnou menovaný napríklad riaditeľom mincového úradu… Myslím, že brexit bol pre neho naozaj poslaním, ktoré úplne naplnil. Pre mňa osobne bola veľká radosť sledovať jeho mimoriadne vystúpenie. Nikto na neho v Európe nemá! Nikto!

    Ani Geert Wilders?

    On je taktiež výborný rečník, ale nemá to od neho ten anglický klubový esprit, keď to akoby plynie samo.

    Krátko po brexite sa objavovali špekulácie, že teraz budú ako domino nasledovať aj iné exity ostatných krajín EÚ…

    Výstup ktorejkoľvek krajiny z EÚ nie je úplná sranda preto, že tá krajina je spravidla dlho zviazaná s Úniou a navyše 80 percent všetkých regulácií každého národného štátu pochádza od EÚ. Vzájomný obchod a vzájomné previazanie je tak mimoriadne vysoké. Ja si myslím, že ani brexit v takej mohutnej krajine, ktorá má za sebou svoju vlastnú úniu v podobe Commonwealthu (Britského spoločenstva národov, pozn. red.), nebude úplná zábava a bude veľa záležať na tom, čo nová železná lady dorokuje ako podmienky odchodu – ak to bude nórsky model, tak to bude len dobre. Nórsko totiž užíva všetky výhody EÚ z hľadiska bezcolného obchodu, vzájomných vzťahov, ochrany investícií a ďalších vecí a len nie je riadené reguláciami EÚ, pretože nie je členskou krajinou. Takže nórsky model by bol pre Britániu absolútne ideálny a, medzi nami, bol by ideálny aj pre EÚ, pretože predsa len aj EÚ vyváža svoje volkswageny a francúzske autá do Veľkej Británie. Takže vzájomné zbrane sú obojstranné.

    Čo vás tesne po hlasovaní o brexite najviac zarazilo?

    Všimnite si to, že hneď ako išlo o úradníka EÚ, tá reakcia od neho bola úplne hysterická, ako keď mu zobrali nejakú hračku, ktorá bola jeho: „To bola predsa naša Británia, my už sme ju zobrali, my už sme ju uchvátili, ale zrazu nám prekĺzne medzi prstami pre Nigela Faragea?“ Zrejme im nedošlo, že brexit neprišiel kvôli nemu, ale vďaka tomu, že si Briti uvedomili, čo od Únie dostávajú späť. Británia je totiž druhý najväčší prispievateľ do pokladnice EÚ, pritom Únia si necháva od Británie trikrát toľko, ako vracia späť. Hysterická reakcia úradníkov EÚ, teda tých všetkých prezidentov, predsedov a komisárov, ale bola veľmi signifikantná, pretože EÚ má jeden jediný scenár, a to je scenár stále väčšej integrácie a stále viac Európy… To je tá veta, ktorú počúvame kedykoľvek sa čokoľvek v EÚ zatrasie, nech sú to Grécko, Španielsko či Taliansko. Vždy je ale odpoveďou: „Vidíte, my potrebujeme stále viac Európy!“ To ale fakticky znamená, že budeme stále viac mazať národné štáty, právomoci národných parlamentov, národnej legislatívy a budeme tak stále viac práv odovzdávať do Bruselu. To je totiž jediný scenár, ktorý tupý úradník v Bruseli sediaci v lacnom bruselskom bare pozná.

    Podľa mňa v EÚ na odchod Británie neboli absolútne pripravení. Boli tým výsledkom referenda totiž absolútne zaskočení a sú zaskočení dodnes. A hlavne nemajú pre takéto situácie vytvorené mechanizmy. Ten mechanizmus, ktorý je zabudovaný do Lisabonskej zmluvy, je totiž veľmi vágny. Najskôr totiž krajina vyhlási, že chce odchádzať, a až potom nastane dlhé vyjednávania o tom, za akých podmienok vlastne môže odísť. Lenže pre to v zmluve nie sú nastavené žiadne kritériá – ani pre odchádzajúcu krajinu a ani pre EÚ. Takže ide o mimoriadne vákuovú situáciu, pretože EÚ nikdy nepredpokladala, že by niečo také krásne“ niekto mohol vôbec opustiť.

    Pamätá legislatíva EÚ na príliv migrantov?

    Vákuová situácia sa vzťahuje aj na problém migrácie. My sa čudujeme, ako pomaly počas desiatich, dvadsiatich rokov sledovali príliv nekontrolovateľnej migrácie nielen proeurópski politici, ale najmä európski úradníci, a pritom nechápeme, čo sme to za tých posledných dvadsať rokov vlastne zanedbali, keď sme sem pustili toľko ľudí, ktorým sme priznali aj práva. Trebárs vo Švédsku má migrujúci okamžite nárok na minimálnu mzdu, ktorú mu posielate, hneď ako sa tam prederie, a tak ďalej.

    Ale nikto si už nepoložil otázku: čím je daná táto znížená rezistencia Európy? Čím je daná táto pomalosť alebo kultúrna laxnosť? Veď sem prichádzajú ľudia, ktorí absolútne terorizujú ženy, ktoré nemajú žiadne práva! Veď sem prichádzajú ľudia, ktorí neuznávajú minimálne polovici populácie rovnaké občianske a ľudské práva, ako majú oni, a, naopak, priznávajú pre seba celý rad dominantných práv! Ako to, že smú ženu zmlátiť, kedykoľvek ich neposlúchne, že smú zabiť vlastnú dcéru, keď si nevezme toho, na koho ukážu, a že keď vidia na Silvestra na ulici v Kolíne alebo v Norimbergu voľne prechádzajúce ženy, ktoré oslavujú Nový rok bez toho, aby mali sprievod staršej ženy alebo muža, tak je to pre nich automaticky pobehlica, ktorú môžu sklátiť za prvým rohom… to sú všetko kultúrne vzorce, ktoré sú absolútne protichodné západným hodnotám.

    A my sa pýtame, ako je to možné. Prečo neexistuje sociálnopolitická štúdia, ktorá by hovorila, čím to je? Myslím si, že odpoveď leží v tom, ako EÚ vedome alebo nevedome, vedome alebo mimovoľne vytvára okruh vlastných ľudí, vlastných lobistov, ktorí v nejakom myšlienkovom vzorci fanúšikujú nielen EÚ, ale nakoniec aj migrantom. Príliv migrantov síce zahŕňa ony negatívne dôsledky, ktoré som už spomenul, ale je tu aj terorizmus. Nechcem hovoriť, že všetci moslimovia sú teroristi, ale nesporne platí, že všetci teroristi sú moslimovia. Minimálne na 99 percent!

    Otázka civilizačných a kultúrnych hodnôt má zrejme pre týchto lobistov iný aspekt. Asi ich nezaujíma, že do Francúzska pribudne niekoľko miliónov ľudí, ktorým bude jedno, či existuje nejaký francúzsky štát alebo Poľská republika. Koniec koncov razia aj myšlienku, že migranti budú mať v národných krajinách volebné právo; to dokonca padlo už pred deviatimi rokmi. Migranti jednoducho pôjdu k voľbám a budú voliť toho, kto podporuje EÚ, nie nejakého Nigela Faragea.

    Stanú sa samovoľnými podporovateľmi a stúpencami EÚ, pretože ona im umožní difundovať s obrovským európskym priestorom tak, ako oni potrebujú. Proste ak dostanú zelenú kartu, alebo dokonca občianstvo, od toho momentu môžu jazdiť, kam sa im zapáči. Odídu tak napríklad do Švédska a tam sa usadia, a bez toho, aby pracovali, budú brať plný plat… Lenže toto vedomie, že migranti preriedia miestnou kultúrou zakotvenú populáciu v každej jednej krajine, tiež znamená, že Česko bude menej české, Poľsko menej poľské a Francúzska menej francúzske. Trošku týchto lobistov zaskočila aj úroveň teroru, ktorý so sebou v poslednom čase migranti priniesli… Pamätám si, ako svojho času najväčší podporovateľ EÚ Joschka Fischer vyhlásil: „Otvorte tým Turkom hranice úplne, my ich nebudeme ani kontrolovať! Pretože z Turkov budú tí najlepší Nemci!“ Takže EÚ tým, že tu vytvorila obrovský nákladný a dobre udržiavaný a dobre platený okruh svojich lobistov, spoluotvorila brány migrácii.

    Nemôžu toto trochu zastaviť teroristické útoky?

    Už nie. Minister vnútra Spolkovej republiky Nemecko minulý týždeň vyhlásil, že Nemecko má medzi imigrantmi minimálne 500 teroristov. Ako toto chcete zastaviť?

    Časopis Reflex vlani v januári priniesol zásadný článok o tom, aká bude Európa v roku 2030. K tomu dodal štatistiku a mapu Európy s počtom migrantov v jednotlivých členských krajinách EÚ. Reflex priniesol aj varovanie: V roku 2050 budú moslimovia tvoriť rovnú polovicu britskej populácie a v tom istom roku by mohla väčšina Francúzov vyznávať islam… Zdá sa vám to prehnané?

    Tie čísla poznám. Sú pravdivé a s tým sa už nedá nič robiť. Európa je jednoducho stratená. Najhoršie čísla sa potom vzťahujú hlavne k Francúzsku. To znamená, že v momente, keď budú mať polovicu obyvateľstva a prídu k voľbám alebo k referendu o tom, či sa zavedie do zeme náboženské právo šaría, tak si ho jednoducho takto demokraticky odhlasujú. Bude to ale posledný okamih, keď budú rešpektovať demokraciu, pretože s tým sa súčasná demokracia skončí. Keby si skúsili v takej Saudskej Arábii odhlasovať kresťanské právo, tak by si to tá krajina s takýmito trúfalcami rázne vybavila! Tam nesmiete vstúpiť ani s krížikom na krku. Sú to proste dva nekompatibilné svety. Čo s tým ale urobíte?

    Prezident Miloš Zeman vraj Angele Merkelovej tu v Prahe povedal, že keď si niekoho pozvete domov, tak ho tiež neposielate na obed k susedom, čo bola vraj jemná narážka na to, že si najprv Nemecko pozvalo imigrantov domov, a teraz ich chce rozdeliť do okolitých krajín . Je vám tento Zemanov výrok sympatický?

    Výrok sa mi síce páčil, ale rieši len dôsledky. Predovšetkým ide o onu povestnú nemeckú aroganciu. Nemecko má totiž pocit, že prostredníctvom EÚ sa stalo dominantnou krajinou. Mimochodom, práve brexit veľmi posilnil dominanciu Nemecka, pretože vláda Francúzska je absolútne k ničomu a nevedia si poradiť ani s bezpečnostnou situáciou svojej krajiny. Sen Nemecka o ovládnutí Európy sa ale napĺňa a jeho nástrojom je EÚ. Nakoniec, to bol vždy nástroj revízie druhej svetovej vojny…

    Dám príklad. Po druhej svetovej vojne pripadli ako vojnová korisť víťazným krajinám rozhlasové a televízne frekvencie a Nemecko tak prišlo o svoje frekvencie a muselo užívať iné, napríklad luxemburské. Televízia RTL je pôvodne luxemburskou televíznou stanicou, napriek tomu je teraz marketingový líder v Nemecku. Únia prišla s ďalšou tvrdou vecou, tzv. digitálnou dividendou. To znamená, že všetky frekvencie národných štátov sa hodia do spoločného košíka a potom sa znovu prerozdelia. Časť pôjde na mobilné telefóny a Nemecku sa vďaka tomu vrátia niektoré frekvencie. Podobne tvrdo ale postupovalo Nemecko aj v celom rade ďalších ekonomických smerov, ktorými zamiešal výsledok druhej svetovej vojny. Revízia výsledkov druhej svetovej vojny bola totiž jednou z úloh, ktoré plnila EÚ vo svojom prvom období. Dnes, naopak, ide o otázku absolútnej dominancie Nemecka, preukázala ju napríklad grécka kríza. Zo strany Nemecka smerom ku Grécku išlo totiž o diktát.

    Viete si predstaviť, že by ČR odišla z EÚ?

    Úprimne povedané, si momentálne czexit predstaviť nedokážem. To chce totiž mimoriadne starostlivú prípravu, mimoriadne jasný a zreteľný koncept, ktorý bude kultivovať to, čomu sa naši žurnalisti často vysmievajú, a to je koncept popretia hlúpej Havlovej tézy, že naša orientácia bude výhradne západná. My si totiž takúto orientáciu s našou pozíciou v centre Európy nemôžeme dovoliť. Veď naše ekonomické záujmy počas dlhého obdobia ležali výhradne na Východe, teda v Sovietskom zväze!

    Lenže sme o túto pozíciu prišli pre nezmyselnú a hlúpu politiku a dnes v tej politike navyše ešte pokračujeme tým, že musíme ako členská krajina EÚ rešpektovať embargo do Ruska na potravinárske výrobky. Takže sa naše syry do Ruska expedovať nesmú. Spolu s tým prestávajú v Rusku prijímať i naše ďalšie výrobky, ktoré predsa len ešte prežili onu hlúpu Havlovu tézu, že nebudeme nikdy vyvážať na Východ, ale vždy len na Západ. Lenže pritom sa ani na ten Západ veľa nevyvezie, teda okrem zmontovaných áut s kľúčovými dielmi, ktoré nevyrábame my. Jedna z ciest pre czexit teda tkvie v tom, že musíme znovu obnoviť ekonomické väzby, ktoré sme kedysi mali. S tým súvisí aj ono absolútne neuveriteľné démonizovanie Putina v Európe aj v Spojených štátoch. Onu nepochopiteľnú démonizáciu si veľmi dobre uvedomil práve Donald Trump.

    Na chvíľu vás preruším – čo hovoríte tým politickým stranám, ktoré hrajú na protiputinovsstrunu a tvrdia, že je Rusko pre nás hrozbou?

    Aký nepriateľ, čo nám urobil? Myslím, že to je nepochopenie súčasnej situácie a že to je papagájovanie toho, čo hovorí úradník v Bruseli. Že uvalili na Rusko embargo, tak na to príliš nedopláca Francúzsko, ale rozhodne na to doplácajú Česká republika či Maďarsko so svojimi salámami alebo Poľsko so svojimi potravinárskymi výrobkami. Súčasťou programu budúcej vlády ČR by mal byť pokus o získanie nových trhov. Zásadnou vecou potom je to, že Miloš Zeman išiel do Číny, pretože Čína je obrovským trhom. Ale Rusko je nám bližšie. Nesmieme zabudnúť na to, že stále v ruskej generácii šesťdesiatnici prežívajú pocit, že Česi vedia vyrábať báječné veci, čo je veľmi podstatné. Takže keď sa ma pýtate na czexit, tak by bolo veľmi nezodpovedné ono referendum vyhlásiť teraz, pretože by to pre nás mohlo byť ekonomicky mimoriadne komplikované. Na czexit sa treba dobre a triezvo pripraviť, podobne ako to urobila Británia. On ale možno ani nenastane, pretože tlak brexitu a opakujúce sa krízy v niektorých štátoch – napríklad v Grécku, v Španielsku a v Portugalsku, možno povedú k tomu, že EÚ predsa len začne moderovať svoju vnútornú politiku inak a prestane tak hlasno rezonovať heslo viac Európy“, a objaví sa heslo viac rozumu.


    Môže podľa vášho odhadu dôjsť aj v iných štátoch k myšlienkam o odchode z EÚ?

    Trebárs v Maďarsku, kde skvele definuje tieto otázky Viktor Orbán. On je brilantný politík. Prečítajte si jeho zásadný prejav o Európskej únii, ktorý vytlačil aj Klausov inštitút. Je to úplne precízna analýza, ktorou mi Orbán úplne vyrazil dych. Pritom nemálo ľudí u nás podlieha plytkým žurnalistom, pre ktorých je Orbán polofašista, krikľúň a tak ďalej, ale on je pritom zreteľne mysliaci politík. Všetci si navykli hádzať blato na Wildersa, na Faragea aj na Orbána. Ktorí sú nepohodlní, tých odstrelíte, a naopak, dobrí zostanú pre nás tí, ktorí idú s nami. Kto nejde s nami, ide proti nám, to už poznáme ako heslo komunistov.

    Orbán pripomína, že jedným z poslaní Vyšehradu by malo byť v EÚ zdôrazňovanie toho, že sme spolu so vstupom do EÚ prišli o všetky východné trhy, pritom mnoho z tých západných sme ani nezískali. Hoci nám hovorili, že desať rokov po vstupe do EÚ sa už budeme vyrovnávať s ďalšími krajinami, sme ďalej len s montážnou halou a prostými dodávateľmi mlieka, teda nie spracovateľmi. Keď vidíte zhodu poľského vedenia a Maďarska, a dnes už aj Slovenska, potom môže ísť o faktický tlak na EÚ. Zamyslite sa nad tým, aké by to bolo, keď by to už nebol len prostý czexit, polsit, ale visit, teda odchod celej V4 z EÚ!

    Myslíte si, že by sa štáty V4 vedeli dohodnúť?

    Bolo by žiaduce, aby prípadný exit z EÚ mal rozmer Vyšehradu. Minimálne! Pretože by vytvoril konečne to, čo sa podarilo EÚ zlikvidovať pri prístupových dohodách, keď rokovali s každým jedným a odmietli pritom ideu, že bude proti nim jeden negociátor. Telička napríklad v rámci viníc kývol na všetko, zatiaľ čo Slováci si ponechali prechodné obdobie piatich rokov, keď mohli vysádzať vinič, koľko chceli. My sme ale v EÚ neuhrali nič, zatiaľ čo napríklad také Poľsko… Pokiaľ bude hrozba exitu na úrovni Vyšehradu, v tom okamihu sa bude musieť nad tým EÚ zamyslieť veľmi vážne. Pretože inak by Nemecko prišlo o predpolie, po ktorom vždy veľmi túžilo, teda o vplyv v tejto časti Európy.

    Čo sa dá vlastne teraz poznamenať na margo nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorej strana CDU po voľbách v Meklenbursku – Predpomoransku skončila až tretia? Ako asi tak môžu dopadnúť budúce parlamentné voľby v Nemecku?

    Porážka Merkelovej je signifikantná a je výsledkom okamžitej emócie. Tá nálada proti nej v Nemecku ale bude určite pokračovať, pretože bude ďalší Silvester, keď vyjdú do ulíc ďalšie nemecké ženy a tí migranti, ktorí tam budú tiež, tak pre nich tie nemecké ženy budú pobehlice, pretože si dovolili opustiť byt bez svojho muža alebo bez matróny, ktorá ich stráži a sleduje, aké sú cudné. Takže oni to budú chápať tak, že je možné s nimi naložiť, ako je im po chuti. To ale nie je otázka zlej vôle, to je otázka vnútornej civilizačnej kultúry, ktorú v sebe majú. Oni to inak nevedia vidieť. Žena, ktorá ide sama o polnoci na polnočnú omšu, je pre nich automaticky pobehlica. Je to pre nich tvor, ktorý má byť zavretý doma a vonku má chodiť len v štandardizovanom sprievode. Takže tie veci budú pokračovať ďalej a musíme si navyše uvedomiť, že tam majú aj 500 teroristov. A tí nebudú len tak sedieť…

    Takže to bude pokračovať a bude to viesť aj k tomu, že Merkelová, ktorá sa hlúpo spojila s otvorenou náručou, bude vysmiata. Pretože až keď videla, čo sa stalo, až potom povedala: „Vy si vezmete toľko a toľko a vy toľko.“ Bez toho to vopred konzultovala. V tomto má Miloš Zeman absolútnu pravdu! Lenže problém je, že keď si niekoho pozvete na obed do Nemecka, tak on potom na ten obed príde, lebo vy už nemáte zámok a kľúč a už nezamknete.

    Aj v Prahe je ale zrazu nemálo moslimov, všimli ste si to? A to napriek tomu, že mnohí hovoria, že tu žiadni moslimovia nie sú. Podľa Karla Schwarzenberga ale vraj do Prahy prichádzajú len na návštevu, napríklad z Teplíc…

    Áno, asi sa prišli pozrieť do Prahy na korunovačné klenoty…

    A ako je možné, že sa tu tak rýchlo objavili?

    A ako vznikol Islamský štát? Z ničoho nič! Vznikol po dokonalej organizácii a so štruktúrou. My totiž ISIS vnímame tak, že tam sú len nejakí teroristi, ktorí terorizujú miestnych obyvateľov, to ale pravda zďaleka nie je. Tí žijú ďalej rovnakým spôsobom ako pred príchodom ISIS, veď to sú moslimovia rovnako ako oni a veria v rovnaké veci, teda aj v to, že sa musí podľa Koránu moslimská otázka presadzovať. A s tým nič nenarobíte. Cieľom myšlienkového centra islamu je predsa dávna idea, že moslimom Európa patrí. Veď ju dobývali niekoľkokrát, veď stáli pred Viedňou. Keby vtedy nezasiahli Poliaci, je teraz polovica Európy moslimská. Európa je jednoducho ich priestor, do ktorého idú. A teraz zrazu zistili, že tam nie sú ani dvere a že je tam nejaká pani, ktorá im povedala, nech bez obáv vstúpia. Podľa mňa je to veľmi organizovaná záležitosť, a dokonca to majú rozdelené aj tak, že už vedia, kam a koľko. Začne sa to tým, že tam bude zrazu k dodaniu neprimerane veľké množstvo halal jedla. Už z toho sa dá vypočítať, koľko ich tu raz bude.

    Už je. Veď v centre Prahy okolo ulice Politických väzňov majú svoju mešitu, majú tam svoje zmenárne, majú tam v pasáži svoje obchody, svoje kaderníctvo, bistrá, proste je to tam ich teritórium.

    Áno, tým sa to začína. Ja nechcem nutne islam démonizovať, bohužiaľ, má ale v sebe založenú základnej ideu a tou je dobývanie. Neveriaci v islam majú len dve možnosti – buď byť zabitý, alebo platiť náboženskú daň, než bude zabitý. To je, bohužiaľ, v Koráne. Ja síce viem, že väčšina vyznávačov islamu toto nepraktizuje, ale nikdy nikto z nich nezdvihol hlas a nepovedal, že je otrasné, čo sa deje v mene islamu. Videli ste niekedy významných islamských duchovných, že by sa zišli na medzinárodnej konferencii a vydali nejaké vyhlásenie proti islamskému správaniu tohto typu? Podľa mňa je Európa v značnej miere civilizačne stratená. A budeme veľmi ťažko zachraňovať zvyšky. Pokiaľ bude päťdesiat percent vyznávačov islamu v ktorejkoľvek krajine, potom nastúpi islamské náboženské právo. Vy potom takto už nebudete chodiť oblečená, dokonca v kraťasoch! Budete chodiť už len so zahalenou tvárou.

    Kto je pre vás prijateľnejší? Donald Trump alebo Hillary Clintonová?

    Bol by som rád, keby som sa dočkal volebného víťazstva Trumpa. Je mi proti srsti, ako z tohto kvalitného podnikateľa a miliardára, ktorý si svoje peniaze zarobil, robia idiota. Keď bol nominovaný za Republikánsku stranu, jeho nominačný prejav bol vynikajúci a politicky jasnozrivý. Bývalý starosta New Yorku Giuliani dokonca povedal, že od čias Reagana sme taký nominačný prejav v Spojených štátoch nepočuli. Ale robia z neho úplnú rúru, zloducha – čokoľvek je možné naňho nahádzať, tak na neho nahádžu. Kedykoľvek čokoľvek rozumné povie, hneď je pre mainstreamové médiá neexistujúcou osobou. Pre nich existuje len tá prázdna osôbka Clintonová, z ktorej pritom nikdy nevypadla jediná originálna myšlienka, jediný originálny nápad a ktorá sa priznala, že nevie narábať s počítačom a že si ani nepamätá, aké inštrukcie ohľadom tých svojich e-mailov dávala svojim podriadeným, a že má zrejme poškodenú pamäť. To povie budúca prezidentka Spojených štátov? Ale jej adorácia je, že Barbra Streisand sa bude sťahovať na Antarktídu, ak bude zvolený Trump… Proste celý Hollywood, všetci tí umelci vraj neznášajú Trumpa, pretože hovorí, čo si myslí. On ale hlavne hovorí to, čo si myslia Američania. On je hlas Američanov, on je hlas tých obyčajných amerických ľudí, nie je to tá fajnová Clintonová, ktorá s manželom zašantročila miliardy… Keby sa naozaj prihodilo, že Trump bude nakoniec zvolený, tak to bude pre mňa jeden z hviezdnych rokov. Brexit a Trump v jednom roku? To budem rád, že som sa toho dožil.

    Myslíte, že Trump má život viac spočítaný?

    Áno, on ho má veľmi spočítaný. Tým, že je podnikateľ, a hlavne tým, že nikdy nežil rozmarný hollywoodsky život – on len podnikal a pracoval a nebľabotal.

    Čo by zvolenie Trumpa znamenalo pre Európu a pre svet?

    On po prvé podporoval brexit, čo znamená, že USA by mali veľmi vrelé vzťahy s budúcou Veľkou Britániou. A zdá sa mi, že by to mohlo pomôcť aj Sarkozymu k prezidentovaniu vo Francúzsku, no a v Nemecku by to mohlo významne zvýšiť váhu CSU či CDU, ale nebudú z toho nadšení Ukrajinci. Výrazne sa zlepšia vzťahy s Putinom a s Ruskom, čo pre stabilitu sveta aj pre stabilitu Stredného východu bude kľúčové.

    - Reklama -