Ako z akčného filmu. Američania takto zatýkali teroristu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Pri prestrelke utrpeli zranenia aj dvaja policajti, ale podľa úradov nejde o vážne zranenia.

    Starosta Lindenu Derek Armsted uviedol, že majiteľ jedného z miestnych barov nahlásil, že v chodbe vedúcej do jeho podniku spí človek. Situáciu išiel preveriť policajt a ten spoznal Rahamiho, ktorého polícia identifikovala už skôr ako podozrivého v prípade bombových útokov, zverejnila o ňom správu a začala po ňom pátrať kvôli vypočúvaniu.

    Rahami vytiahol na privolaného policajta strelnú zbraň a postrelil ho trupu, hoci mal na sebe nepriestrelnú vestu. Do prestrelky sa zapojili ďalší policajti a Rahamiho zložili na zem, vyhlásil policajný kapitán James Sarnicki.

    K zatknutiu došlo len niekoľko hodín po tom, čo polícia vydala úradnú správu o Rahamim a tiež jeho fotografiu. Rahamiho označila ako naturalizovaného občana USA z Afganistanu s adresou bydliska v meste Elizabeth v štáte New Jersey, kde žil s rodinou v byte nad otcovou reštauráciou špecializovanou na vyprážanú kuracinu.

    Úrady tiež oznámili, že explózie čoraz viac vyzerajú ako teroristické činy s napojením na zahraničie.

    Polícia neinformovala, na základe čoho sa zaujíma o Rahamiho v súvislosti s bombovými explóziami, ale je známe, že starostlivo skúma videozáznamy z bezpečnostných kamier. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) medzitým vypočul päť osôb, ktorých auto v nedeľu zastavili agenti.
    Dnešná prestrelka prebehla po víkende strachu a hrôzy v New Yorku aj v New Jersey.

    Po výbuchu, ktorý v sobotu zranil 29 ľudí vo štvrti Chelsea newyorského Manhattanu, sa o niekoľko blokov ďalej našiel aj nevybuchnutý tlakový hrniec. V pobrežnom meste Seaside Park v New Jersey zase explodovala pred charitatívnymi pretekmi rúrková bomba, ale nikoho nezranila. Ďalších päť výbušných zariadení našli v sobotu v koši na odpad na železničnej stanici v Elizabethe. Jedno pri skúmaní robotom explodovalo.

    V sobotu sa stal v USA aj ďalší incident spojený s terorizmom: muž, ktorý spomínal “Alaha”, zranil pri vyčíňaní nožom deväť ľudí v nákupnom centre v štáte Minnesota, na čo ho zastrelil policajt mimo služby. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

    Násilie v Minnesote úrady nedávajú do súvislosti s bombovými útokmi v New Yorku a New Jersey. Polícia však s odvolaním sa na FBI uviedla, že bombové útoky v newyorskej časti Chelsea a v meste Seaside Park v štáte New Jersey spolu súvisia. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo povedal, že na základe zhromaždených informácií a určitej podobnosti použitých bômb možno povedať, že “za tým stojí jedna skupina”. 

    - Reklama -