VIDEO Rómske nevesty pomáhajú migrantom dostať sa do Európy. Sprostredkovatelia fiktívnych svadieb prehovorili

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Praktiky pašerákov ľudí sa prispôsobujú trendu sprísňovania kontrol v rámci členských krajín Európskej únie. Stále častejšie sa prevádzači snažia dostať ilegálnych migrantov do EÚ pomocou sofistikovanejších praktík a podvodov. Jedným z nich sú fingované svadby, na ktoré si sprostredkovatelia v Bulharsku vyberajú mladé ženy z najchudobnejších pomerov. Najčastejšie ide o Rómky. 
     
    Podľa investigatívnej reportáže bulharskej televízie Nova sú fiktívne manželstvá stále obľúbenejšou cestou, ako sa migranti snažia dostať do Európy. V tomto konkrétnom príklade zachytenom na kamery bol sprostredkovateľom muž z Bulharska napojený na grécku pašerácku sieť. 

    Koľko stojí profesionálna nevesta?

    Na videu, ktoré sa s anglickými titulkami objavilo aj na portáli Live Leak, bulharský pašerák tvrdí, že pomáha nájsť ženy ochotné vydať sa za migranta a delí sa o zisk s objednávateľmi z Grécka. Ceny za vydaj sa údajne šplhajú až do 5 000 eur. Ženy pritom dostanú len malú časť z tejto sumy. 
     
    Ženy nikdy nevedia, kto svadbu objedná, a do poslednej chvíle nepoznajú ani „ženícha“. Pre bulharských „dohadzovačov“ ide pritom o mimoriadne výnosný obchod. „Ak sa mi podarí dohodnúť tri svadby mesačne, ľahko si zarobím 10 000 eur,“ uviedol v reportáži muž, ktorý dohadzuje mladé Rómky z Bulharska migrantom. 
     
    Štyridsaťdvaročný muž z reportáže bulharskej televízie je údajne známy nielen doma, ale aj v Grécku, ako pašerák ľudí, ktorý sa podieľal aj na prostitúcii a predaji detí. Ide údajne o kriminálnika, ktorý patrí do grécko-bulharskej siete prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi. 
     
    Len vlani dostalo v Bulharsku občianstvo 3 200 cudzincov na základe toho, že si vzali za partnerku či partnera bulharského občana. Väčšina prišla podľa bulharskej televízie Nova z krajín tretieho sveta. 
     
     
    - Reklama -