V USA dostalo vyše 800 prisťahovalcov občianstvo omylom. Môžu byť hrozbou

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Jeho generálny inšpektor John Roth uviedol, že imigranti použili v žiadostiach o občianstvo iné mená alebo dátumy narodenia. Tieto nezrovnalosti pracovníkom imigračných služieb unikli, pretože ich odtlačky prstov v amerických databázach chýbali. Správa nemenuje žiadneho z týchto imigrantov ani spomínané krajiny.

    Za problém však označuje skutočnosť, že imigračný úrad pracuje s množstvom starých informácií v papierovej podobe a nemôže preto prehľadávať odtlačky prstov elektronicky.

    Rothova správa uvádza, že v amerických federálnych databázach chýbajú odtlačky prstov 315.000 imigrantov, ktorí mali byť z USA vyhostení alebo sú páchateľmi trestných činov na úteku. Imigračný úrad musí prezrieť zložky 148.000 z nich a pridať ich odtlačky prstov do digitálnej evidencie.

    Udelenie občianstva omylom môže mať podľa AP vážne dôsledky, pretože takýto občan mohol získať bezpečnostnú previerku. Najmenej traja z takýchto občanov získali oprávnenie, ktoré im umožňuje legálne sa dostať do bezpečnostných oblastí letísk, námorných zariadení či lodí. Oprávnenia im zrušili, keď sa prišlo na to, že majú občianstvo neoprávnene.

     

    - Reklama -