Upokojujúca správa? Takto to vyzerá na našej východnej hranici

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „V minulosti sme mohli pracovať len na území členských štátov EÚ, teraz budeme môcť v rámci dohôd, ktoré sa uzatvárajú, lepšie spolupracovať napríklad s krajinami Balkánu,“ uviedol Körner.

    Agentúra bude uskutočňovať aj takzvané záťažové testy. „Aby sme mali lepšiu predstavu o situácii v Schengene, aby sme zistili, či existujú nejaké zraniteľné miesta a ako tieto zraniteľné miesta môžeme napraviť,“ vysvetlil Körner

    Podľa neho sme v roku 2015 videli skutočne bezprecedentný tok migrantov do EÚ. Hlavné trasy viedli cez Grécko, kadiaľ prišlo do Európy asi 800.000 migrantov, cestou cez Taliansko ich prišlo približne 160.000.

    „Mali sme veľké množstvo prevádzačov, ich zisk bol približne štyri miliardy eur,“ pripomenul Körner.

    V porovnaní s minulým rokom sa situácia podľa neho zlepšila. Migračné toky sú lepšie riadené, v Grécku a Taliansku existujú tzv. hotspoty, kde sa migranti podrobujú kontrolám a iným procedúram. Veľa bolo spravené aj na úseku zhromažďovania spravodajských informácií.

    Körner sa vyjadril aj k situácii na Slovensku. „Východná hranica je v porovnaní so Stredomorím pokojná a obzvlášť úsek, ktorý je v kompetencii Slovenska, je veľmi, veľmi pokojný,“ uviedol.

    Dodal, že tento rok agentúra dostala približne 100 policajtov zo Slovenska, ktorí boli použití v rôznych misiách.

    Frontex je Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ. Agentúra bola zriadená v roku 2004 na posilnenie a zefektívnenie spolupráce medzi vnútroštátnymi orgánmi hraničnej kontroly a sídli vo Varšave.

    Koordinuje rozmiestnenie technického vybavenia, ako sú plavidlá, vrtuľníky a člny, a špecializovaných príslušníkov pohraničnej stráže do tých krajín EÚ, ktoré čelia zvýšenému migračnému tlaku.

    - Reklama -