Procházkov šťastný deň? Súdna rada mu dala požehnanie na kandidatúru

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Procházka tesne, o jeden hlas, uspel v tajnej voľbe, keď ho podporilo desať z celkovo 17 prítomných členov rady. Dvaja členovia boli proti, piati sa zdržali. Procházkov protikandidát, sudca Najvyššieho súdu Ivan Rumana získal hlasy štyroch členov rady, jeden bol proti jeho kandidatúre, desať sa zdržalo.

    Meno bývalého predsedu, donedávna vládnej strany Sieť, bude môcť Slovensko poslať do Luxemburgu potom, ako ho odobrí vláda. „Vážim si rozhodnutie Súdnej rady, ďakujem za tú dôveru a vo zvyšku to posúdi vláda a potom výbor súdneho dvora podľa článku 255, to sú asi tie najkompetentnejšie množiny ľudí, ktorí k tomu vedia povedať svoje, lebo poznajú ten systém, vedia posúdiť schopnosť človeka tú funkciu zastať, “ reagoval Procházka na svoje zvolenie, ako aj na kritické otázky členov Súdnej rady.

    Neobáva sa, že by jeho politická kariéra mohla znamenať prekážku pre Súdny dvor EÚ, kde ho čaká vypočutie. Funkcie poslanca NR SR sa nevzdá hneď, ale až vtedy, keď tu uspeje a získa renomovaný post v medzinárodnom súdnom orgáne.

    Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť najneskôr 1. septembra. Omeškanie vzniklo po tom, ako výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ neschválil začiatkom roka kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú, aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. V júni sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť nového kandidáta. Voľba sa dnes preto musela opakovať.

    Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. V Luxemburgu od Slovenskej republiky očakávajú, že nominuje na post ženu, aby sa zabezpečila rodová rovnosť na súde.

    Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ. Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov Únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

    - Reklama -