Lajčáka čakajú na valnom zhromaždení OSN desiatky rokovaní. Je za tým jeho kandidatúra?

    0
    Podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Program ministra M. Lajčáka v New Yorku sa začal už v nedeľu (18. 9.) večer účasťou na pracovnom stretnutí k Blízkemu východu, ktoré zorganizoval Medzinárodný mierový inštitút v spolupráci so Spojenými arabskými emirátmi a Luxemburskom. Hlavnou témou tohto podujatia pre vybranú skupinu účastníkov z radov ministrov zahraničných vecí, regionálnych združení a medzinárodných organizácií bola situácia v Sýrii, Líbyi, Iraku a izraelsko-palestínsky mierový proces.

    Okrem toho ministra M. Lajčáka absolvuje viac ako dve desiatky dvojstranných stretnutí s rezortnými partnermi, vystúpenia alebo účasť na viac ako tucte podujatí, ktoré sa konajú na okraj VZ OSN a budú sa venovať širokému spektru otázok od migrácie, cez problematiku odzbrojenia, prevenciu konfliktov až po mediáciu a budovanie mieru.

    Minister M. Lajčák bude na tohtoročnom VZ OSN zastupovať Slovensko aj ako predsednícku krajinu v Rade EÚ a v tejto kapacite v jej mene podpíše dohodu o zrušení vízovej povinnosti s Mikronéziou a tiež bilaterálnu dohodu SR so Spojenými arabskými emirátmi o ochrane investícií.

    Valné zhromaždenie OSN každý rok poskytuje priestor na stretnutia najvyšších predstaviteľov a vlád všetkých krajín sveta, medzinárodných inštitúcií, organizácií i mimovládneho sektora.

    Tento rok sa VZ OSN koná na pozadí bezprecedentných bezpečnostných hrozieb a výziev globálneho rozsahu, ktoré môže medzinárodné spoločenstvo zvládnuť iba spoločnými silami, čo bude jedna z hlavných tém rokovaní a diskusií počas celého týždňa v New Yorku.

    - Reklama -